پنجشنبه، آبان ۲۱، ۱۳۸۸

امروز همه برای آزادی بیان به پا خاسته اند




دفتر تحکیم وحدت روز گذشته به مناسب 18 آبان، روز "آزادی بیان" با انتشار بیانیه ای ضمن اشاره به وضعیت بحرانی کشور در پی حوادث بعد از کودتای 22 خرداد، از گروه ها، اشخاص و کنشگران فعال در حوزه های مختلف که در نهادینه کردن آزادی بیان نقشی تاثیرگذار داشته اند قدردانی کرد. دفتر تحکیم در این بیانیه از نقش و موضعگیری آیات عظام منتظری، صانعی و بیات و همچنین موسوی و کروبی، قدردانی کرده است.
اتحادیه انجمن های اسلامی دانشگاه های کشوربیانیه خود را چنین آغاز کرده است: امسال 18 آبان، که مصادف با صدور حکم ننگین اعدام برای دكتر هاشم آقاجری است و نام روز آزادی بیان بر آن نهاده شده است، در حالی فرا می رسد که دیگر صحبت از اعدام یک فرد و اعتراض به آن نیست بلکه این بار ملتی در اعتراض به فجایعی که در چند ماه گذشته روی داده است به اعتراض برخاسته اند و با تمام کشتارها، تهدیدها و در بند کشیدن ها هنوز از پای ننشسته اند.امسال در حالی به روز آزادی بیان می رسیم که دیگر تقدیر از یک نفر یا یک گروه و جمعیت به واسطه تلاش در راه آزادی بیان منعکس کننده تمام واقعیت نيست.به راستی در حالی که حداقل چهار هزار نفر به خاطر اعتراض به نتایج انتخابات به زندان می افتند چه کسی می تواند سمبل تلاش در راه آزادی باشد؟ با این وجود به رسم سال گذشته و پس از بررسي هاي فراوان و واكاوي حوادث يك سال گذشته دفتر تحکیم وحدت اعلام می دارد که نظر به حوادث و وقایع یک سال گذشته به خصوص حوادث پس از انتخابات و تلاش های فراگیر گروه های مختلف در راه نهادینه سازی آزادی بیان به رسم احترام به تلاش های مردان و زنان این مرز و بوم به یادی از کنش گران و تلاش گران راه آزادی در بخش های مختلف اکتفا می نماییم.

قدردانی از اساتید و هنرمندان سبز
دفتر تحکیم وحدت دانشجویی در ادامه این بیانیه قدردانی از کنشگران حوزه های مختلف را با تقدیر از چند تن از اساتید برجسته دانشگاه های تهران که هم اکنون به خاطر دفاع از حق انتخاب آزاد و اعتراض به کودتای 22 خرداد در اسارت بسر می برند آغاز کرده و نوشته است: بر خود لازم می دانیم از تلاش ها و زحمات ده ها نفر از اساتید محترمی که به واسطه تلاش های آزادی خواهانه خود پس از انتخابات بازداشت شدند تشکر کنیم. در این میان از دکتر محسن میردامادی، عبدالله رمضان زاده و داوود سلیمانی، اساتید محترم دانشگاه تهران، که همچنان در زندان به سر می برند یاد می کنیم.
دفتر تحکیم در بخش نویسندگان و هنرمندان، ضمن تقدیر از کلیه نویسندگان و هنرمندانی که "در راه آزادی بیان و بسط فرهنگ و هنر منتقدانه تلاش می نمایند" از محمد رضاشجریان، فاطمه معتمد آریا و جعفر پناهی سپاسگزاری کرده است.

اهالی مطبوعات و فعالین حقوق بشر
دفتر تحکیم وحدت در بخش دیگری از بیانیه خود از زحمات روزنامه نگاران و بلاگرهای حامی جنبش سبز و همچنین فعالان و نهادهای حقوق بشری، به ویژه چهره هایی که طی ماه های اخیر بازداشت شده و در اسارت بسر می برند، قدردانی به عمل آورده و نوشته است: در بخش فعالین عرصه اطلاع رسانی ضمن تشکر از کلیه روزنامه نگاران و وبلاگ نویسانی که برای بسط آزادی بیان و دفاع از حقوق شهروندی تلاش می نمایند و با یادی از ده ها نشریه، هفته نامه و ماهنامه که به دلیل فعالیت های آزادیخواهانه شان توقیف شده اند وظیفه خود می دانیم یادی کنیم از بیش از 100 روزنامه نگاری که در ماه های اخیر دستگیر شده اند و تعداد زیادی از آن ها از جمله دکتر احمد زیدآبادی، بهمن احمدی امویی، سعید لیلاز همچنان پس از چندین ماه در زندان به سر می برند.

تقدیر از دانشجویان و فعالان سیاسی و مدنی
بزرگ ترین تشکل دانشجویی کشور اما در بخش دیگری از این بیانیه، ضمن تشکر و تقدیر از هزاران دانشجوی فعال در حوزه های مدنی، صنفی و سیاسی، و همچنین چهره های برجسته احزاب و گروه های سیاسی، از شمار کثیری از فعالان دانشجوئی و سیاسی که در راه آزادی بیان و به جرم ابراز عقیده متحمل زندان شده و یا هم اکنون در زندان اوین در جمع اسرای جنبش سبز هستند، یاد کرده و آورده است: وظیفه خود می دانیم یادی نماییم از تلاش های هزاران دانشجو که در دانشگاه های مختلف کشور به جرم ابراز عقیده و دفاع از آزادی های آکادمیک، دموکراسی و حقوق بشر با بازداشت و انواع محرومیت های تحصیلی و رفاهی رو به رو شده اند و همچنین یادی نماییم از دانشجویان در بند مجید دری، ضیاء نبوی، پیمان عارف و.... همچنین بر خود واجب می دانیم یاد شهدای دانشجو که در حوادث پس از انتخابات در کنار دیگر هموطنانمان آزادیخواه مان مظلومانه به تیر کین بدخواهان گرفتار آمده اند گرامی بداریم.در میان فعالین سیاسی و مدنی ضمن تقدیر از کلیه کسانی که در سال های اخیر با سخنرانی ها، مقالات و اعلام مواضع خود حامی آزادی بیان بوده اند وظیفه خود می دانیم یادی نماییم از اعضای نهضت آزادی، سازمان مجاهدین انقلاب، کارگزاران سازندگی، مجمع روحانیون مبارز و... به ویژه بیش از 30 عضو جبهه مشارکت و 5 عضو سازمان دانش آموختگان ایران [ادوار دفتر تحکیم وحدت]که تعدادی از آن ها، از جمله آقایان احمد زیدآبادی، محسن صفایی فراهانی، مصطفی تاج زاده، عبدالله مومنی و... مدتهاست در زندان به سر می برند.
در میان فعالین جنبش های مدنی وظیفه خود می دانیم یادی نماییم از فعایت های خیل کثیری از فعالین جنبش زنان، معلمان (آقای جعفر ابراهیمی)، کارگران و اقوام (آقای سعید متین پور) که در در طول یک سال اخیر بسیاری از آن ها به زندان افتادند وهمچنان از تلاش های خود فرو گذار نکرده اند.

تقدیر ویژه
دفتر تحکیم دانشجویی کشور در پایان این بیانیه با اشاره به مواضع و دیدگاه های شجاعانه آیات عظام منتظری، صانعی و بیات و تحسین تلاش های موسوی و کروبی در استیفای حقوق ملت، از هزاران زن و مرد و فعالان بی نام نشانی تقدیر کرده است که "طی ماه های اخیر علیه حاکمیت کودتایی به اعتراض" برخاسته اند: در نهایت با عنایت به مواضع روشنگرانه و شجاعانه آیات عظام منتظری، صانعی و بیات و همچنین آقای مهدی کروبی و مهندس میرحسین موسوی که در حوادث پس از انتخابات به حق سکوت ننمودند و همه سختی ها را به جان خریدند بایستی تقدیر و تشکر ویژه ای از هزاران زن و مرد این مرز و بوم که در اعتراض به فجایعی که در چند ما گذشته روی داده است به اعتراض برخاسته اند و با وجود تمامی تهدیدها، بازداشت ها و داغ و درفش ها هنوز از پای ننشسته اند، بنماییم. انسان های بی نام و نشانی که اگر دستگیر، محاکمه و شهید شوند کمتر نامی از آن ها به گوش می رسد و آن هنگام که به زندان می افتند خانوادهایشان نگران و بی سر پناه و بدون حامی مي مانند. اما با این وجود دلیرانه بارها به میدان آمده اند و در راه بسط آزادی بیان کوشیده اند.
از دیگرفعالینی که مورد تقدیر دفتر تحکیم قرار گرفته اند می توان به نویسندگانی چون عماد باقی، و وکلایی چون محمد مصطفایی، محمد علی دادخواه و...اشاره کرد.

کارگران هفت تپه محکوم و زندانی می شوند




چهار تن از اعضای رهبری سندیکای کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه سه روز پیش در میان سکوت خبری رسانه های دولتی از سوی یکی از نهادهای امنیتی احضار و برای طی کردن دوران حبس خود به زندان دزفول انتقال داده شدند. روز گذشته کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران ضمن تائید این خبر، از احتمال اجرای حکم حبس علی نجاتی رئیس هیات مدیره سندیکای نیشکر هفت تپه نیز خبر داد. در همین حال علی نجاتی روز گذشته با انتشار نامه سرگشاده ای خطاب به جامعه کارگری ایران نسبت به احتمال اجرای حکم خود و همچنین وضعیت معیشتی خانواده های همکاران بازداشت شده اش ابراز نگرانی کرد و استمداد طلبید.

دستگیری کارگران
کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران روز دو شنبه اعلام کردچهار تن از اعضای هیات رئیسه مجتمع نیشکر هفت تپه به نام های فریدون نیکوفرد، جلیل احمدی، قربان علیپور و محمد حیدری مهر توسط نیروهای امنیتی احضار و برای گذراندن دوران حبس بازداشت و به زندان دزفول منتقل شدند. علی نجاتی؛ رئیس هئیت مدیره سندیکا، نیز منتظر است که هر لحظه حکم زندان او را به اجرا درآید. این چهار تن صرفا به دلیل عضویت در سندیکا و انجام تلاش های مسالمت جویانه برای دریافت حقوق معوقه خود محاکمه و محکوم به حبس شده اند.
در گزارش خبری که در وب سایت کمپین بین المللی حقوق بشر ایران منتشر شده، به نقل از هادی قائمی، سخنگوی این کمپین آمده است:این احکام و بازداشت ها حکایت از این دارد که جمهوری اسلامی ایران الزامات این کشور را بعنوان عضو سازمان جهانی کار نقض می کند و کارگران را از حقوق خود محروم می سازد.محرومیت کارگران از حقوق خود، سیاست سرکوب دولت ایران است. سندیکای کارگران مجتمع نیشکر هفت تپه در سال ۱۳۸۷ در خوزستان و با حضور ۵۰۰۰ نفر از کارگران این مجتمع تشکیل شد. این اتحادیه کارگری توسط فدراسیون جهانی کارگران صنایع غذایی و کشاورزی به رسمیت شناخته شده است.
در همین گزارش سخنگوی کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، در خصوص فعالیت های سندیکایی کارگران شرکت نیشکر هفت تپه و اقدامات آنان در قبال اخراج، احضار و بازداشت اعضای خود از سوی نیروهای دولتی، گفته است:در روز دوم آبان ماه سال جاری، این سندیکا طی نامه ای از سازمان جهانی کار در مورد محاکمه اعضای سندیکا و نقض پیمان های ۸۷ و ۹۸ سازمان جهانی کار، درخواست کمک کرد. در این نامه جزئیات فعالیت های مسالمت آمیز این سندیکا در اعتراض به دستمزهای معوقه تشریح شده است که هیچ پاسخ مثبتی از طرف مسئولین دریافت نکرد و بنا براین منجر به تشکیل سندیکا در سال ۱۳۸۷ شد که بر اساس الزامات ایران بعنوان عضو سازمان جهانی کار، این سندیکا باید یک واحد قانونی تلقی شود. در این نامه به اخراج اعضای سندیکا و محاکمه رهبری این اتحادیه اعتراض شده است و از سازمان جهانی کار خواسته شده است که در دفاع از اعضای این سندیکا اقدامی اساسی کند.
هادی قائمی در بخش دیگری از اظهارنظر خود با اشاره به اینکه حق سازماندهی اتحادیه های مستقل کارگری از حقوق اساسی کارگران است، می گوید: محاکمه اعضای اتحادیه های کارگری به صرف تشکیل اتحادیه، فقط می تواند منجر به افزایش نارضایتی ها و ناآرامی های اجتماعی در ایران و منزوی شدن جمهوری اسلامی ایران در جامعه بین المللی شود.

استمداد از جامعه کارگری
اما روز گذشته علاوه بر واکنش کمپین بین المللی حقوق بشر در ایران، علی نجاتی رئیس هیات مدیره سندیکای هفته تپه هم در واکنش به دستگیری همکارانش و احتمال اجرای حکم خود با انتشار نامه ای جامعه کارگری را خطاب قرار داد و خواستار کمک ها و حمایت های مالی و معنوی کارگران ایرانی از همکاران و خانواده های ایشان شد.
علی نجاتی در نامه سرگشاده خود می نویسد: تا به امروز چهار نفر از اعضای هیات مدیره ی سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه به نام‌های فریدون نیکوفرد، جلیل احمدی، قربان علیپور و محمد حیدری مهر روانه‌ی زندان شده‌اند و هم اکنون در زندان دزفول محبوس می‌باشند. دستگاه قضایی در چند روز آینده، دوره‌ی حبس مرا نیز به من تحمیل خواهد کرد. ما برای به دست آوردن حقوق خود و دفاع از مطالبات بر حق کارگران هفت تپه و به دست آوردن کمترین امکانات معیشت و حقوق انسانی تلاش کرده‌ایم.اما ما محکوم و زندانی می‌شویم. ما در چند روز پیش نیز نامه‌ای سرگشاده به سازمان جهانی کار نوشتیم و رونوشت آن را به تمام نهاد‌های کارگری و حقوق بشری و رسانه‌ها ارسال کردیم.

ما می‌دانیم که آنها از بی‌حقوقی که بر کارگران ایران تحمیل می‌شود با خبر هستند. می‌دانیم که قرار نیست کسی جز خود کارگران به داد ِ خودشان برسد. اما ما اتمام حجت کردیم و از آنان پرسیدیم که آیا بی‌خبرید؟ آیا اقدامی خواهید کرد؟ می‌دانیم که نتیجه، اقدام موثری از سوی آنان نخواهد بود. ما می‌دانیم که ایجاد تشکل‌های مستقل کارگری حق مسلم کارگران است. در حالی که کارفرماها آزادانه تشکل دارند، کارگرانی که تشکل‌های مستقل کارگری خود را بنا می‌کنند محکوم و زندانی می‌شوند. ما اعتقاد داریم به جز تلاش‌های خود کارگران و اتحاد و همبستگی میان آنان، ما کارگران موفق نخواهیم شد به خواسته‌ها و مطالبات خود دست یابیم. من و دیگر همکارانم در سندیکای کارگران نیشکر هفت تپه، برای مدت شش ماه در زندان محبوس خواهیم بود.
رئیس سندیکای کارگران هفت تپه نامه خود را چنین ادامه داده: در مدت هشت ماهی که من را از کار اخراج کرده بودند کم نبودند کارگرانی که علاوه بر حمایت‌های روحی خود، در حد توانشان کمک‌های مادی کردند. این کمک‌ها اگر چه بسیار کمتر از حقوق دریافتی سابق من بود اما برای من از هزاران هزار کمک دیگر با ارزش‌تر بود زیرا نشان از آن داشت که کارگران به درستی می‌دانند که من و دیگر همکاران‌شان برای دفاع از حقوق آنان تلاش می‌کرده ایم. به همین خاطر من بنا بر اعتقادم تنها کمکی که دریافت کردم کمک از کارگران بود. مبلغ آن اگرچه کمتر از حدی بود که حتی سطح زندگی سابق مرا حفظ کند اما، بسیار با ارزش بود. این کمک‌ها به جای هر نهاد و مکان و کسان دیگری مرا مدیون به همکاران کارگر من می‌کرد. امیدواریم که این امر به شکل یک سنت کارگری در میان دیگر کارگران رواج پیدا کند.
علی نجاتی نامه سرگشاده خود را این گونه به پایان می برد:تا روزی که فقط من اخراج شده بودم، به همان کمک‌های دوستان ِکارگر آشنا با خود بسنده کردم. اما امروز علاوه بر من چهار کارگر دیگر نیز از دریافت حقوق خود محروم می‌شوند. دوستان زیادی پرسیده‌اند که کارگرانی که امکان تماس چهره به چهره با خانواده‌های این پنج کارگر زندانی را ندارند چگونه می‌توانند برای همبستگی کارگری، کمک‌های مالی خود را برای رساندن به خانواده‌هایشان به آنان برسانند. در ساعت 11:45 امروز پیش از انکه دو نفر دیگر از دوستانم به دادگاه و زندان فرستاده شوند، با آخرین تماس و توافقی که با آنان و دیگر همکارانم انجام شد، قرار بر این شد که شماره حسابی به نام اینجانب اعلام شود تا کمک‌های مالی ارسالی از سوی کارگران به آن واریز شود و از آن طریق، مبالغ کمک شده به خانواده‌های این پنج کارگر پرداخت شود. (که این شماره حساب متعاقباً اعلام می‌شود.

تلاش 5000 نفر در دو سال
بیش از دو سال است که حدود 5000 هزار تن از کارگران متجمع نیشکر هفت تپه در استان خوزستان، برای احقاق حقوق اساسی خود از طریق فعالیت های مسالمت جویانه و در قالب یک تشکل مستقل کارگری فعالیت می کنند. اما تاکنون دستکم 18 بار تجمعات مسالمت جویانه و آرام آنان با حمله و خشونت نیروهای دولتی روبرو و سرکوب شده است؛تاکنون ده ها تن تنها به اتهام شرکت در تجمعات قانونی از کار اخراج، احضار و بازداشت شده اند و صدها تن دیگر نیز حداقل حقوق هشت ماه خود را دریافت نکرده اند.
با این حال تلاش های مسالمت جویانه آنان در حالی که مورد تائید و حمایت نهادها وسازمان های کارگری بین الملی و داخلی است و از سوی گروه ها و تشکل های حقوق بشری نیز حمایت می شود، همچنان از سوی دولت مورد سرکوب قرار گرفته است. جمهوری اسلامی تاکنون به هیچ از درخواست های نهادهای بین المللی در خصوص برخورد با فعالان کارگری، به ویژه اعضای هیات مدیره سندیکای نیشکر هفت تپه توجه نکرده است.

دانشگاه در التهاب؛ کشور در بحران




با تداوم و گسترش بازداشت ها، تعقیب و تهدید دانشجویان فعال در اعتراضات دانشجوئی علیه دولت کودتا، دانشگاه های کشور روزهای ملتهبی را پشت سر می گذارند. این در شرایطی است که دامنه اعتراضات دانشجوئی، به ویژه بعد از بازداشت تعدادی از فعالان شناخته شده دانشجوئی قبل و بعد از 13 آبان، از دانشگاه های تهران به دانشگاه های شهرهای کوچک و بزرگ رسیده است. در همین ارتباط روز گذشته سازمان دانش آموختگان ایران که هم اکنون هشت تن از اعضای اصلی آن در بازداشت بسر می برند، با صدور بیانیه ای ضمن محکوم کردن دستگیری خودسرانه اعضای این سازمان و تشریح وضعیت بحرانی حاکم بر کشور تاکید کرد: این سازمان با تمام توان خود در مقابل دولت کودتا خواهد ایستاد.

سازمان دانش آموختگان و وضعیت کنونی
در بخشی از بیانیه سازمان دانش آموختگان آمده است: دستگیری دو تن از اعضای شورای مرکزی و چند تن از اعضای شعب و سابق سازمان ادوار تحکیم وحدت در روز ۱۲ آبان ماه سال جاری باز هم برگ سیاهی را به دفتر روسیاهی های دولت کودتا افزود. به راستی چه چیز جز سردرگمی و تشویش باعث می شود در زمانی که بیش از هر چیز به آرامش نیازمندند، بیش از هر کس به رادیکالیزه کردن فضا می پردازند. به راستی دست اندرکاران دولت کودتا به دنبال چه هدفی هستند؟ آیا واقعیت را نمی بینند؟ آیا جز اینست که در این چند ماهه پس از انتخابات هر چه بر حجم سرکوبها، دستگیری ها، خشونت ها و اعمال غیر انسانی افزوده شده، علاوه بر کم نشدن کمیت معترضین و قاطع تر شدن مردم بر راهی که برگزیده اند، کیفیت خواست ها بنیادی تر و رادیکال تر شده است؟
سازمان دانش آموختگان، که هم اکنون پنج ماه از بازداشت احمد زیدآبادی دبیرکل و عبدالله مومنی سخنگویش می گذرد، با محکوم کردن دستگیری شش تن از اعضای شورای مرکزی این سازمان، بر ادامه حمایت و پشتیبانی این سازمان از جنبش سبز و رهبران آن تاکید کرده و آورده است: امروز دیگر اینان باید به خوبی دریافته باشند که جنبش اعتراضی سبز مردم ایران نه سازمان دهی مرکزی دارد و نه گروه و شخص یا اشخاصی آنرا به پیش می برند. اگر حتی هتاکان اجیر شده در روز ۱٣ آبان به هتک حرمت شیخ شجاع اصلاحات [آنکه مناعت طبعش سر بر آستان کروبیان می ساید] بپردازند و اگر گاردهای حکومتی از حضور میر حسین موسوی در بین مردمان جلوگیری کنند و آن مرد بزرگ را عملاً محصور نمایند و فعالان سیاسی را ناجوانمردانه مورد ضرب و شتم قرار دهند، اما تلنبار سالها تجربه ی شکست و پیروزی ها، هر یک از این مردم را رهبرانی پیشرو ساخته است که عنداللزوم تصمیمات جدید می گیرند، شعارهای نو می سازند و در هر لحظه، خویش را با شرایط نامساعد اینروزها منطبق می سازند و برای زهرهای هر روزه اش پادزهرهایی شهد آلود می سازند. این مردم بالغ شده اند و دیگر رفتار کودکانه از آنان خواستن امری بعید به نظر می رسد

هشدار نسبت به تداوم بازداشت اسرا
این بیانیه در پایان نسبت به تداوم بازداشت اعضای دربند این سازمان و سایر اسرای جنبش سبز هشدار داده و با تاکید بر اینکه این سازمان با تمام توان و قدرت خود در مقابل زیاده خواهی و خودکامگی کودچیان خواهد ایستاد، چنین می نویسد: چنانچه بارها عنوان نموده امروز هم اعلام می دارد که بر مسند نشستگان جمهوری اسلامی و غصب کنندگان انقلاب، باید بدانند راهی جز گردن نهادن به خواست های صد در صد قانونی مردم ندارند و با این حرکات و این اعمال فشارها تنها چیزی که میسر نخواهد شد خاموشی فرزندان صدیق این آب و خاک است چرا که اگر پرچمی از دست سربازی بیفتد قطعا سربازی از بی شمار سربازان سبز خواهد بود که آنرا دوباره بر پا خواهد نمود. پس بهتر است آنان که عقلای قوم حاکم محسوب می شوند در اولین گامها با آزادی همه زندانیان بی گناه سیاسی و از جمله دبیر کل [احمد زید آبادی]، سخنگو[عبدالله مومنی] و اعضای تازه در بند شده و بی گناه سازمان ادوار تحکیم وهمچنین گردن نهادن به خواست مشروع و قانونی مردم مبنی بر حق حاکمیت ملی، بحران حاصل از بی خردی را به طوفانی هولناک برای خویش بدل نسازند.

تماس تلفنی دو تن از بازداشت شدگان
در ارتباط با سرنوشت و وضعیت بازداشت شدگان اخیر سازمان دانش آموختگان، بنابر خبرهایی که در وب سایت همین سازمان منتشر شده، حجت شریفی و سید کوهزاد اسماعیلی مسئول شعبه گیلان این سازمان طی یک تماس تلفنی با خانواده های خود، اطلاع داده اند که در اختیار نیروهای امنیتی هستند. حجت شریفی روز سیزده آبان همراه با همسرش نفیسه زارع کهن، دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال داده شدند. این عضو سازمان دانش آموختگان در تماس تلفنی با خانواده اش از محل نگهداری خود اظهار بی اطلاعی کرده است؛ این در حالی ست که هنوز از سرنوشت و وضعیت همسر او هیچ خبری در دست نیست.
اما سید کوهزاد اسماعیلی طی تماس تلفنی کوتاهی با برادر خود اطلاع داده که در بازداشت اداره اطلاعات استان گیلان است و تحت بازجوئی قرار دارد و به اتهام نشر اکاذیب برایش قرار بازداشت بیست روزه صادر شده است. گفتنی ست به رغم تلاش و پیگیری های خانواده ها، هیچ خبری در خصوص سرنوشت سایر اعضای بازداشت شده این سازمان کسب نشده است.
دستگیری هشت تن از اعضای سازمان دانش آموختگان علاوه بر اینکه با اعتراض گروها و تشکل های دانشجویی و حقوق بشری در داخل کشور روبرو شد، واکنش اعتراضی فدراسیون بین المللی جامعه های حقوق بشر و همچنین سازمان جهانی مبارزه با شکنجه را نیز در پی داشت. این دو سازمانی بین المللی نسبت به سرنوشت اعضای دربند سازمان دانش اموختگان ابراز نگرانی کرده و خواستار آزادی هرچه سریع تر و بی قید شرط آنها شده اند.

ادامه اعتراضات و تهدید دانشجویان
به دنبال حضور بی سابقه دانشجویان دانشگاه های تهران در راهپیمایی 13 آبان و همراهی با جنبش سبز و به دنبال آن موج دستگیری های گسترده دانشجویان، به ویژه در تهران، اصفهان و شیراز، طی چند روز گذشته اعتراضات خودجوش و تجمعات مسالمت آمیز در دانشگاه های آزاد و دولتی در چندین شهر بزرگ کشور ادامه یافته است. در تهران دانشجویان دانشگاه خواجه نصیر دست به اعتصاب غذا زدند. در دانشگاه صنعتی شریف چندین تجمع در حمایت از فعالان دانشجویی بازداشت شده در سیزده آبان برگزار شد. دانشگاه آزاد واحد شرق تهران نیز به تجمعات و اعتراضات دانشجویان واحدمرکز، غرب و جنوب تهران پیوست.
در تبریز دانشجویان دانشگاه آزاد و سهند تجمعات مسالمت آمیز و جداگانه ای در حمایت از اعضای بازداشت شده سازمان دانش آموختگان برگزار کردند. در دانشگاه اصفهان نیز اوضاع متشنج بوده و تدابیر شدید امنیتی مانع از برگزاری تجمع دانشجویان معترض به وضعیت حاکم بر این دانشگاه به دنبال درگیری های روز سیزده آبان نشده است؛ دانشجویان دانشگاه گیلان نیز با وجود تهدیدها و بازداشت چند تن، روز گذشته تجمعی با حضور بیش از 1000 تن برگزار کردند. دانشجویان دانشگاه های شیراز و اهواز نیز با صدور بیانیه های جداگانه ای بازداشت اعضای سازمان دانش آموختگان را محکوم کردند.
با گسترش اعتراضات دانشجوئی، به وِیژه بعد از سیزده آبان، نیروهای امنیتی و بسیجی روزبروز فضا را برای دانشجویان معترض امنیتی تر می کنند. در همین راستا شورای انضباطی دانشجویان با ارسال نامه های محرمانه اقدام به تهدید دانشجویان کرده است. همچنین در یك ماه گذشته بسیاری از دانشجویان ساكن خوابگاه های دانشگاه تهران نامه هایی با مهر فوری و محرمانه از سوی شورای انضباطی دانشجویان این دانشگاه دریافت كرده اند كه بر مبنای آن اجازه استفاده از خوابگاه را ندارند.
به نوشته روزنامه اعتماد، در این نامه ها آمده است:به استناد تبصره 2 ماده 7 آیین نامه انضباطی دانشجویان و نظر به دریافت گزارش های موثق، تا زمان رسیدگی به تخلفات منتسب به جنابعالی در شورای انضباطی دانشگاه، از تاریخ دریافت ابلاغ فوق تا اطلاع ثانوی از ورود به محیط خوابگاه محروم می شوید.
دانشجویان ساکن خوابگاه ها که طی یک هفته اخیر در تجمعات مسالمت آمیز شرکت کرده اند به دنبال این تهدیدات مجبور به ترک دانشگاه و منازل خود شده اند.

تلاش محرمانه و ناموفق دولت برای نزدیکی به آمریکا


روز گذشته دومین پیام ویدئویی دبیرکل حزب اعتماد ملی از سوی سایت ها و خبرگزاری های هوادار جنبش سبز منتشر شد. مهدی کروبی در پیام کوتاه خود خطاب به ملت ایران با تشریح بخشی از اتفاقات پیش آمده در روز 13 آبان برای وی و رفتارهای خشن نیروهای دولتی با مردم معترض بوِیژه با زنان و دختران، ضمن زیر سوال بردن سیاست خارجی دولت احمدی نژاد تاکید کرد: اتخاذ سیاست های دوگانه در قبال امریکا حاکی از سردرگمی جمهوری اسلامی است. سیزده آبان از زبان کروبیمهدی کروبی دومین پیام ویدئویی خود را با تشریح بخشی از درگیری ها و حمله نیروهای دولتی به وی و همرانش در راهپیمایی 13 آبان، آغاز کرده و در این خصوص می گوید: يکی از حوادث بسيار مهمی که در کشور رخ داد بعد از انقلاب تسخير سفارت آمريکا بود، چه برای آنهايی مخالف بودند چه آنهايی که موافق بودند. و هر ساله هم حرکتی به اين مناسبت انجام ميشد. امسال با توجه به اوضاع و احوالی که در کشورهست، باز گروه های سياسی اعلام کردند، من هم اعلام کردم که می آيم به 7 تير و از 7 تير ميرويم به سمت سفارت، و بخصوص به جمعيت گفته بودم هرکجا شعار انحرافی داده بشود من آنجا توقف مي کنم که شعارهای انحرافی داده نشود و مردمی که مي خواهند شعار انحرافی بدهند از من جدا بشوند. ما تا نزديک 7 تير که آمديم، آنجا جلوی ما را گرفتند، نيروی پليس هم بود، بسيار هم خشن با مردم رفتار مي کرد. من يک مقدار توقف کردم، گفتم شايد تجديد نظر کنند، بنده به عنوان يک عضو کوچک به من بگويند شما بيا بگذر برو، ولی ديدم نه شدّت عمل بيشتر شد و حتی پاسداران و محافظينی که با من بودند را کتک زدند و 2 تای از آنها را مجروح کردند و گاز اشکاور هم زدند آن هم خيلی شديد و تند و اين موجب شد که جمعيت متفرق شد و حالت خفگی شديدی هم برای ما پيش آمد. دبیر کل حزب اعتماد ملی در ادامه پیام خود به برخود تند و زننده نیروهای دولتی با زنان و دختران شرکت کننده در راهپیمایی 13 آبان اشاره کرد و گفت: خشونت ها بخصوص نسبت به خانم ها بیشتر بود و این خیلی برای ما زشت و بد است. آن چه سوال است برای من این است که این کار برای چه شد. کاندیدای اصلاح طلب و معترض به نتیجه دهمین دور انتخابات ریاست جمهوری، با اشاره به این که امسال برخلاف روال سال های گذشته، نیروهای دولتی مانع رفتن مردم مقابل سفارت سابق امریکا شدند، بیان کرد: اين جمعيت می آمدند و دور سفارت جمع مي شدند، و حداکثر عده ای مرگ بر آمريکا مي گفتند، عده ای مرگ بر آمريکا نمي گفتند، يک مسئله معمولی ديگری مي گفتند، جمهوری اسلامی مي گفتند، امّا تلاش مي کرديم که شعار انحرافی ندهند. و آن چه که سوال مهم تر برای من است، سياست دوگانه جمهوری اسلاميست و دم خروس و قسم حضرت عباس است. سیاست های دوگانه، نشانه سردرگمیمهم ترین بخش پیام ویدئویی مهدی کروبی، در خصوص سیاست های دوگانه جمهوری اسلامی در قبال امریکا و تلاش های محمود احمدی نژاد برای برقراری رابطه با امریکا بود. کروبی صراحتا در پیام خود به مواردی اشاره دارد که محمود احمدی نژاد برای رابطه با ایالات متحده به آنها متوسل شده در حالی که امریکا تمایلی برای پاسخ دادن به احمدی نژاد از خود نشان نداده است. کروبی در این باره می گوید: جمهوری اسلامی تا چندی پيش مدام تلاش مي کرد که تغيير سياست بدهد، تبريک مي گفت، مکاتبه مي کرد، حتی آنها جواب نمي دادند، اما بازهم از ادامه مذاکره حرف به میان می آمد. دبیر کل حزب اعتماد ملی سپس به یک نمونه از مذاکرات محمود احمدی نژاد و هیات همراه او در سفر اخیر به نیویورک با یک هیات پنحاه نفره امریکایی متشکل از چهرهای سیاسی، نظریه پردازان، اقتصاد دانان و روزنامه نگاران، به اظهارات یک نماینده اصولگرای مجلس هشتم اشاره می کند که گفته: "يک جلسه اي بوده که حدود 50 نفر از شخصيت های مهم آمريکايی، از سياستمدار، دانشگاهی، روزنامه نگار، نظريه پرداز... همه حضور داشتند، و دو ساعت با حضور رئيس جمهور خودمان جلسه و بحث خوبی داشتيم." کروبی تاکید دارد: من به عنوان يک عنصر سياسی عرض ميکنم، اگر يک دهم چنين جلسه ای در زمان کل دولت های گذشته در اين 20 سال انجام مي شد قطعاً کفن پوشان بخصوص در قم و تهران و تبريز معرکه راه می نداختند، و حالا چگونه است اين چنين مذاکراتی مي شود هيچ اشکالی ندارد و روزنامه های زنجيره ای هم مانند کيهان هيچ بحثی نمي کنند. هشدار در مورد منافع ملی و اعتماد مردم مهدی کروبی در پایان دومین پیام ویدئویی خود با بیان این که" از یک سو شاهد افشای تلاش های پشت پرده دولت در ارج از کشور برای نزدیکی و برقراری رابطه با امریکا هستیم و از سویی دیگر در داخل نیز شاهد راه انداختن هیاهو و تبلیغات گسترده ضد امریکایی از سوی حامیان دولت هستیم"، نسبت به آینده منافع ملی ایران با اتخاذ چنین سیاست های دوگانه و غیرشفاف در قبال امریکا هشدار داد و تاکید کرد: من مي گويم منافع ملّت ايران يک چيزی نيست که دستخوش ما حکومتی ها باشد که هر روز بر يک تحليلی که اسرارش را هم مردم خبر ندارند و چيزی هم گفته نمي شود، و در يک جلسه بنشينند، 50 تا شخصيت مهم آمريکايی باشند، راجع به روابط دو طرف، افغانستان، مذاکرات هسته ای، مسايل نفت بحث بشود، و يک روز ديگر همه چيز را بهم بزنند. کاندیدای انتخابات ریاست جمهوری دهم می افزاید: من احساس مي کنم با اين سياست ها برای وضع مردم ما مشکل ايجاد خواهند کرد و معلوم مي شود که حکومت سردرگم است و نمي داند چکار مي کند. من اين را وظيفه خودم مي دانم که اعلام کنم و بگويم، ولو اين که عوارضی و سختی هم برای من داشته باشد، هيچ اشکالی برای من ندارد. اين دوگانگی اعتماد مردم را از بين مي برد و آن وقت فردا به گفتار ما مردم اعتماد نمي کنند، و حقشان هم هست نکنند. تلاش های پیدا و پنهان برای رابطه با امریکا بحث رابطه با امریکا، به ویژه بعد کودتای انتخاباتی، یکی از بحث های داغ و جنجالی بین محافل و گروه های سیاسی در داخل و خارج از کشور بوده است. طی ماه های اخیر بارها منتقدان محمود احمدی نژاد حتی در بین اصولگرایان به اقداماتی اشاره کرده اند که برخلاف سیاست های کلی جمهوری اسلامی در سیاست خاجی، در جهت ایجاد ارتباط مستقیم و انجام مزاکرات بر سر، مسائل مهمی نظیر برنامه هسته، وضعیت امنیتی کشورهای همسایه و تامین سوخت و انرژی بوده است. در همین ارتباط چند روز بعد از انتخابات 22 خرداد، نواری ویدیووی از محمد باقر قالیباف شهردار تهران منتشر شد که در جمع عده ای از محافظه کاران با انتقاد از سیاست خارجی دولت احمدی نژاد صراحتا می گفت: "شواهد و قرائن نشان می دهد که محمود احمدی نژاد بر خلاف ادعای خود، حقیرانه به دنبال رابطه با امریکاست." بعد از آن نیز چندین تن دیگر از چهره های برجسته سیاسی به مواردی، از رد و بدل کردن نامه های محرمانه با دولت اوباما گرفته تا انجام مذاکرات پی درپی هیات های درجه دو و سه در ژنو، اشاره کردند که همه این موارد با اصرار و تاکید محمود احمدی نژاد انجام گرفته بود. همزمان با تلاش های پیدا و پنهان دولت احمدی نژاد برای جلب نظر واشنگتن، که از بعد از روی کارآمدن باراک اوباما افزایش یافته اند، رسانه های دولتی حامی محمود احمدی نژاد همچنان رهبران اصلاحات و اعضای دولت سید محمد خاتمی را متهم به داشتن رابطه های پنهانی با آمریکایی ها می کنند و از سوی دیگر همین رسانه ها با انعکاس سخنان "ضدآمریکایی" هوادارن دولت سعی در سرپوش گذاشتن بر مواردی می نمایند که نشان از تلاش شدید احمدی نژاد برای برقراری رابطه مستقیم با امریکا دارند. در تازه ترین مورد، علی رضا پناهیان روحانی تندروی حامی احمدی نژاد و از نزدیکان مصباح یزدی، در سخنانی ضد امریکایی زمان فعلی برای مذاکره با امریکا را مناسب ندانست وگفت: مذاکره ایران با امریکا در شرایط فعلی، به امریکا جان تازه ای می بخشد. این روحانی افراطی سپس خواستار ادامه عملیات ذلیل کردن امریکا شد و گفت منافع ما در گروی ذلت نهایی امریکاست. به عقیده اصلاح طلبان، اظهارات متناقض نزدیکان احمدی نژاد که در سایت های دولتی منتشر می شود، علاوه بر این که ادعای کسانی چون کروبی در خصوص دوگانگی و سردرگمی در سیاست خارجی احمدی نژاد در قبال امریکا را اثبات می کند، می تواند موید این نکته نیز باشد که دولت فعلی حتی در صورت برگزاری مذاکرات علنی دو طرفه، توان دفاع از منافع ملی کشور در قبال امریکا را ندارد.

رشد بی سابقه فرار مغزها از کشور

ایران، هند و چین را پشت سرگذاشت

ایران از میان 91 کشور در حال توسعه و توسعه نیافته جهان از نظر فرار مغزها و نخبگان در رده نخست قرار گرفت. آخرین آمار اعلام شده از سوی صندوق بین المللی پول، نشان می دهد که ایران علاوه براین که در فرار مغزها رتبه اول را کسب کرده است، در فرستادن نخبگان به کشورهای بزرگ غربی نیز از کشورهای چون چین و هندوستان پیشی گرفته است. و این در حالی است که روز گذشته معاون علم و فن آوری محمود احمدی نژاد بار دیگر منکر فرار مغزها از ایران شد اما فرستادن نخبگان با عنوان "مهاجرت نخبگان" به کشورهای غربی را تائید کرد. صندوق بین‌المللی پول در خصوص فرار مغزها از ایران در گزارش سالانه خود اعلام کرده: سالانه بین 150 تا 180 هزار ایرانی تحصیلکرده از کشورشان خارج می‌شوند که به معنی خروج سالانه 50 میلیارد دلار ارز از ایران است و ایران در بین 91 کشور در حال توسعه و توسعه نیافته، رتبه اول را از این نظر داراست. این گزارش تنها با استناد به آمار رسمی اداره گذرنامه امریکا می افزاید: هم‌اکنون بیش از 250 هزار مهندس و پزشک ایرانی و بیش از 170 هزار ایرانی با تحصیلات عالیه در آمریکا زندگی می‌کنند. از سوی دیگر طبق آمار رسمی اداره گذرنامه، در سال 87 روزانه 15 کارشناس ارشد، 2.3 دارنده مدرک دکترا و 5475 نفر لیسانسه از کشور مهاجرت کرده اند. بنا برگزارش " مهاجرت نخبگان از ایران" که در کتاب "آسیبهای اجتماعی ایران، نگاهی به آینده" از سوی مرکز تحقیقات استراتژیک مجمع تشخیص مصلحت نظام منتشر شده، بیش از 80 درصد از دانشجویان نخبه و برگزیدگان المپیادهای علمی سال‌های اخیر و اکثر رتبه‌های دو رقمی جذب دانشگاه‌های خارجی و به ویژه آمریکا شده اند که اکثراً قصد بازگشت به ایران را ندارند.
این گزارشتاکید دارد: هم اکنون بیش از 90 نفر از 125 استعداد درخشان کشور یعنی 72 درصد از کسانی که در سال‌های اخیر در المپیادهای جهانی رتبه کسب کرده‌اند، در آمریکا تحصیلات خود را ادامه می‌دهند که امید به بازگشت آنها 3 درصد است.
بر همین اساس اکنون بیش از 5/4 میلیارد دلار از سرمایه‌های ایران به صورت نیروی انسانی متخصص به آمریکا و 6 میلیارد دلار دیگر به کشورهای اروپایی منتقل شده است. مجموع این سرمایه برابر با یک ششم کل بودجه کشور در سال گذشته و برابر با بیش از 200 میلیون بشکه نفت است. ایران با بیشترین سهم مهاجرت‌پذیری آمریکا یعنی بیش از نیمی از کل آمار مهاجرت دنیا به آمریکا (3/51) سهم به‌سزایی در تأمین نیروی متخصص این کشور را بر عهده دارد و این در حالی است که در ایران هیچ ارگان رسمی آمار دقیق و علل مهاجرت نخبگان را اعلام نکرده و مسئولیت آن را نپذیرفته است. صندوق بین‌المللی پول، بیکاری، سطح پایین درآمد اساتید و نخبگان، نارسایی‌های مالی و اداری و کمبود امکانات تخصصی علمی، بی‌ثباتی سیاسی و اجتماعی را از جمله دلایل مهاجرت ذکر می‌کند.
مسئولان دولتی کشور تاکنون بارها منکر فرار مغز ها از ایران شده و در همایش ها و محافل علمی و اکادمیک کشور بیان کرده اند که فرار مغزها در ایران مصداق ندارد. در همین ارتباط، روز گذشته معاون علم و فن آوری محمود احمدی نژاد در جمع خبرنگاران، بدون توجه به اعلام آمارهای معتبر و مستند سازمان هایی بین المللی در خصوص فرار مغزها و مهاجرت نخبگان، گفت: ما هم اکنون در کشور با پدیده فرار مغزها مواجه نیستیم بلکه مهاجرت نخبگان روبرو هستیم. صادق واعظ زاده معاون علم و فن آوری محمود احمدی نژاد که در حاشیه بازدید از پژوهشگاه صنعت نفت به سوالات خبرنگاران پاسخ می داد، در مورد سیاست های دولت برای جذب نخبگان علمی کشور گفت: سياست اصلي براي متحول كردن ارتباط‌‌ هاي علمي بين‌المللي دولت، توانمند كردن داخل كشور براي جذب بيشتر نخبگان است كه مقدمات آن فراهم شده و برنامه‌هاي اجرايي آن تا دو هفته آينده اعلام خواهد شد. به دنبال روی کار آمدن محمود احمدی نژاد، آمار فرار مغزها و مهاجرت نخبگان از کشور رشد حیرت آوری داشته اما با وجود این مسئولان دولتی از جمله وزیر علوم دولت احمدی نژاد به بهانه ها و عناوین مختلف منکر این مساله مهم شده اند. محمد مهدی زاهدی بهار گذشته در حاشیه همایش ایرانیان خارج از کشور با این عنوان که نخبگان ایرانی در کشورهای مختلف برای کشور نام آوری می کنند از یک سو مهاجرت نخبگان را مساله ای مهم و درخورتوجه ندانست و از سوی دیگر نیز با این بهانه که مهاجرت نخبگان ایرانی به خارج فرار مغزها نیست، منکر سیل گسترده فرار مغزهای کشور به سوی کشورهای غربی شد.

دانشجویان سبز در خیابان ها به مردم پیوستند




هزاران دانشجوی هوادار جنبش سبز در شهر های بزرگ کشور، به دنبال فراخوان ها و بیانیه های صادره از سوی تشکل و گروه های مستقل دانشجویی برای شرکت در راهپیمایی 13 آبان و اعتراض به ادامه کار دولت کودتا، از ساعات اولیه صبح دیروز به صفوف مردم معترض پیوستند. دیروز در اغلب شهر های بزرگ کشور میادین اصلی شهر و محوطه دانشگاه ها صحنه رویا رویی دانشجویان معترض با نیروهای دولتی و پلیس ضد شورش بود.
بر اساس گزارشات مختلف رسیده به روز، دانشگاه های تهران، قزوین، اصفهان، مشهد، تبریز، شیراز، کرمان و اهواز، 13 آبان پر حادثه ای را پشت سر گذاشتند وحضور بی شمار نیروهای دولتی اعم از لباس شخصی، بسیجی و پلیس ضد شورش در محوطه و اطراف دانشگاه ها هم نتوانست مانع پیوستن آنان به صفوف مردم معترض به دولت کودتا در خیابان ها و میادین اصلی شهرهای مختلف کشور شود.
برخی گزارشات منتشر شده حضور پررنگ دانشجویان در میان مردم معترض رانشان می دهد؛هر چند در موارد متعددی تظاهر کنندگان با یورش نیروهای امنیتی و ضد شورش روبرو شدند و ده ها تن زخمی و شمار نامشخصی هم دستگیر شدند.

دانشگاه تهران
دانشجویان دانشگاه تهران با وجود آنکه یک ماه نیم گذشته را در فضائی کاملا امنیتی و نظامی بسر برده بودند و از شامگاه سه شنبه شب خوابگاه ها و حتی کلاس های درس شان هم به محاصره نیروهای بسیجی و امنیتی درآمده بود، از ساعت نه صبح در قالب گروه های چند صد نفری و بدون توجه به حضور بی شمار نیروهای امنیتی و لباس شخصی در اطراف دانشگاه با شعار "نصر من الله و فتح قریب، مرگ بر این دولت مردم فریب" از مقابل دانشگاه تهران به سوی میادین محل تجمع مردم و مکان هایی که مهدی کروبی یکی از کاندیداهای معترض به کودتای انتخاباتی در بیانیه خود اعلام کرده بود، راهی شدند.
خیابان کریم خان زند، ولیعصر و بلوار کشاورز محل اصلی پیوستن دانشجویان به مردم معترض بود؛آن هم در حالیکه نیروهای یگان ویژه با پشتیبانی لباس شخصی ها و با شلیک گاز اشک آور می کوشیدند مانع از حرکت آنان شوند.
نکته قابل توجه در مورد حضور پر رنگ و پرشمار دانشجویان دانشگاه های تهران در راهپیمایی دیروز این بود که آنان در دو نقطه از مکان های اصلی برگزاری راهپیمائی، فراخوانی را قرائت و پخش کردند که در آن از همه دانشجویان خواسته شده بود خود را برای برگزاری بزرگداشت 16 آذر پیش رو آماده کنند؛این دعوت شامل مردم سبزپوشی نیز که در نقاط مختلف شهر حضور داشتند، می شد.
قابل ذکر است که شماری از دانشجویان معترض دانشگاه تهران دستگیر و به مکان های نامعلومی انتقال داده شدند. تاکنون خبر تائید شده ای از تعداد و اسامی آنان به دلیل هک شدن بسیاری از وب سایت ها و بلاگ های گروه ها و فعالان دانشجوئی، بدست نیامده است.

دانشگاه قزوین
اما در قزوین، دانشگاه امام خمینی که از ساعات اولیه صبح به محاصره نیروهای بسیجی و لباس شخصی درآمده بود، اوضاع، شکل متفاوت تری داشت. در محوطه این دانشگاه بیش از دو هزار دانشجوی معترض پشت درهای بسته دانشگاه حبس شدند و نیروهای امنیتی و بسیجی به آنان اجازه بیرون رفتن از محوطه دانشگاه را ندادند. دانشجویان این دانشگاه در تقابل با این ممانعت، در محوطه دانشگاه شعارهایی علیه دولت سردادند و سپس مانع برگزاری مراسمی شدند که ریاست دانشگاه و بسیج دانشجوئی ترتیب داده بودند. آنان با شروع سخنرانی معاون فرهنگی وزیر دولت کودتا که برای شرکت در مراسم 13 آبان به این دانشگاه دعوت شده بود، ضمن سردادن شعارهایی علیه محمود احمدی نژاد، سردار علی رضا افشار را مجبور کردند سخنرانی خود را نیمه کاره بگذارد و بلافاصله این دانشگاه را ترک کند.

دانشگاه شهید بهشتی
در دانشگاه شهید بهشتی کرمان هم دانشجویان معترض، تجمعی با شکوه برگزار کردند. دانشجویان این دانشگاه راس ساعت 9 صبح به طور خود جوش و به مدت یک ساعت گردهم آمدند. این مراسم که زیر نظر نیروهای امنیتی و بسیجی برگزار شد با خواندن سرود یار دبستانی شروع و با سردادن شعارهایی در حمایت از میرحسین موسوی و مهدی کروبی ادامه یافت. برگزار کنندگان مراسم همچنین بیانیه ای در همبستگی با دانشجویان دانشگاه های تهران صادر کردند و خواستار آزادی فوری دانشجویان دربند و اسرای جنبش سبز شدند. دانشجویان این دانشگاه ساعت 10 محوطه دانشگاه را ترک کردند و بدون هرگونه درگیری و خشونتی، به مردم شرکت کننده در راهپیمایی 13 آبان درمیادین اصلی شهر پیوستند.

دانشگاه شیراز
دانشجویان دانشگاه شیراز نیز همراه و همگام با دانشجویان سایر شهرهای بزرگ کشور روز پرحادثه و متفاوتی را پشت سر گذاشتند. تجمع سه هزار نفری دانشجویان شیرازی در محوطه دانشگاه با خشونت و درگیری های پراکنده در محوطه این دانشگاه همراه بود. دانشجویان ابتدا از نیروهای امنیتی و بسیجی حاضر در محوطه دانشگاه خواستند به آنان اجازه شرکت در راهپیمائی 13 آبان داده شود، اما نیروهای امنیتی نه تنها به دانشجویان اجازه خروج از محوطه دانشگاه را ندادند بلکه با باتوم و سلاح سرد چندین بار به تجمع آرام آنان حمله ور شدند و تعدای از دانشجویان را مجروح و تعدادی را نیز بازداشت کردند. با این وجود بسیاری از دانشجویان در قالب گروه های چند صد نفری موفق به ترک محوطه دانشگاه شدند و به راهپیمائی مردم علیه دولت کودتا پیوستند.

مشهد و اصفهان
در مشهد و اصفهان حضور دانشجویان در راهپیمایی روزگذشته بی سابقه بود. در مشهد راهپیمائی آرام بیش از شش هزار دانشجو با حمله گسترده نیروهای ضد شورش در خیابان های اطراف دانشگاه به خشونت کشیده شد، اما این خشونت ها نتوانست دانشجویان را متفرق و از مردم جدا کند. برخی منابع خبری اینترنتی از زخمی شدن دستکم 60 دانشجوی معترض خبر داده و شمار دستگیر شدگان را نیز بالغ بر 100 تن اعلام کرده اند.
در اصفهان نیز اوضاع به همین شکل بود و حضور بی شمار دانشجویان معترض دانشگاه صنعتی اصفهان در صفوف مردم، با حمله گسترده نیروهای امنیتی و انتظامی همراه شد. بنا بر خبرهای رسیده، دانشجویان دانشگاه اصفهان با تشکیل زنجیره ای انسانی و صفوفی فشرده، اندکی بعد از ساعت 9 محاصره نیروهای امنیتی مستقر در اطراف دانشگاه را شکستند و وارد خیابان های اطراف دانشگاه شدند. خبرهای مرتبط در خصوص درگیری ها و حواشی حضور دانشجویان اصفهانی در راه پیمائی 13 آبان حاکی از آن است که علاوه بر دستگیری تعداد زیادی از دانشجویان، چند تن از اعضای انجمن اسلامی دانشگاه صنعتی از جمله علی مشمولی دستگیر و به مکان نامعلومی انتقال یافته اند.

تبریز و اهواز
دانشجویان معترض و هوادار جنبش سبز در تبریز و اهواز نیز روز گذشته حضوری کم سابقه در متفاوت ترین راهپیمایی 13 آبان داشتند. در تبریز هزاران دانشجوی دانشگاه سهند با سر دادن شعار "یاحسین میر حسین" به راهپیمایی مردمی پیوستند و در اهواز نیز دانشجویان با نمادهای سبز و بادر دست داشتن پوسترهایی از رهبران جنبش سبز و زندانیان سیاسی، همراه و همصدا با مردم علیه دولت کودتا شعار سر دادند. گفتنی ست که هم در اهواز و هم در تبریز بارها نیروهای امنیتی و انتظامی تلاش کردند دانشجویان معترض را با استفاده از گاز اشک آور متفرق کنند اما با مقاومت دانشجویان روبرو شدند.
راهپیمائی سیزده آبان امسال متفاوت ترین راهپیمایی سیزده آبان در سی سال گذشته بود که بر خلاف سال های گذشته شعار اصلی آن مرگ بر آمریکا نبود. دانشجویان علاوه بر اینکه فریاد مرگ بر دیکتاتور سردادند، شعار مرگ بر روسیه را جایگزین شعار مرگ بر امریکا کردندو خواستار آزادی همه زندانیان سیاسی و از جمله یاران دبستانی خود شدند.

حوزه ها و مساجدمان را به دولت نمی دهیم

افشاگری بی سابقه امام جمعه اهل سنت زاهدان در مورد تحرکات علنی و مخفی دولت احمدی نژاد برای سرکوب اهل سنت، بازتاب گسترده ای در سایت های فارسی زبان داشته است.
مولوی عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در آخرین خطبه های نماز جمعه خود، که به تازگی و با تاخیر در سایت ها بازتاب پیدا کرده، برای اولین بار در چهار سال گذشته شرح داده که چگونه در چهار سال گذشته، فشارها و سرکوب هایی بی سابقه علیه سنی ها مستقیما از جانب دولت و نیز روحانیون بانفوذ حامی احمدی نژاد طرح ریزی و اجرا شده است. عبدالحمید، که به اذعان آگاهان محلی بیش از هر روحانی دیگری مورد احترام مردم در استان سیستان و بلوچستان قرار دارد، در شرایطی سخن از درد و رنج های اهل سنت و فشارهای همه جانبه دولت احمدی نژاد بر زبان آورده که به دنبال حمله تروریستی اخیر گروه ریگی به سپاه پاسدارن، تعدادی از علمای برجسته اهل سنت در سیستان و بلوچستان بازداشت شده اند.

بگذارید زندگی کنیم...
خطیب نماز جمعه اهل سنت زاهدان، با ابراز نگرانی شدید از وضعیت پیش آمده در سیستان و بلوچستان خطاب به دولت احمدی نژاد گفت: "بیش از این به اهل سنت فشار نیاورید و بگذارید بدون دغدغه در کنار هم زندگی کنیم." پایگاه رسمی اطلاع رسانی حوزه علمیه دارالعلوم زاهدان، منبع رسمی بازتاب دهنده نظرات و دیدگاه های اهل سنت در سیستان و بلوچستان، که سخنان مولوی عبدالحمید را انتشار داده نوشته: "مولانا عبدالحمید امام جمعه اهل سنت زاهدان در قسمت دوم خطبه های جمعه این هفته با انتقاد شدید از احضار گسترده علمای شاخص و برجسته و بازداشت آنان توسط دادگاه ویژه روحانیت مرکز مشهد، به نقطه آغاز مشکلات و فشارهای مذهبی بر اهل سنت در دولت نهم اشاره کرده و گفت: در آن زمان بنده طی توقفی که در تهران به قصد سفر به حرمین شریفین داشتم با بعضی از افراد که در رده بالای حاکمیت بودند صحبتی داشتم. آنان صحبت هایی را مطرح کردند که دال بر این مطلب بود که دیگر کاسه صبرشان نسبت به اهل سنت لبریز شده است و تحمل آزادی مذهبی اهل سنت را ندارند و گویا می خواهند دست به یک سری اقدامات بزنند، و در آن نشست صحبتهای دیگری نیز مطرح شد که مصلحت نیست اینجا بیان شود." این پایگاه خبری ویژه اهل سنت در ادامه گزارش خود، به نقل از خطیب نماز جمعه اهل سنت زاهدان مشکلاتی را بر شمرده که از آغاز به کار دولت نهم و با دستور مستقیم برخی از افراد صاحب مقام در دولت احمدی نژاد، گریبان گیر اهل سنت این استان شده است: "اولین مشکلی که در آن دوره (نهم) شاهد آن بودیم توهین های بی سابقه ای بود که به طور علنی به مقدسات اهل سنت می شد. این مساله باعث درگیری در زاهدان شد که مشکلاتی به وجود آورد و به نحوی گذشت و حل شد."
به گزارش این وبسایت، مولوی عبدالحمید در ادامه متذکر شده: "مشکل دومی که هرگز در اذهان جامعه اهل سنت نمی گنجید و به فکر کسی خطور نمی کرد و متاسفانه اتفاق افتاد مساله تخریب مدرسه عظیم آباد بود. حادثه ای که برای همه ما اعم از مرد و زن و پیر و جوان تلخ و سنگین بود، یک مدرسه اهل سنت با آن عظمت تخریب شود، ما در مورد این مساله گلایه کردیم و به مقامات بالا نامه نوشتیم و کوشش کردیم مساله به نحوی حل شود و مشکلات دیگری به وجود نیاید که متاسفانه تاکنون بدون حل باقی مانده است."امام جمعه اهل سنت زاهدان در ادامه آورده: "مساله سوم مطرح کردن طرح ساماندهی مدارس اهل سنت بود، آن زمان انتخابات نزدیک بود و در ابتدا گفتند مدارس را تا پنج سال مهلت می دهند، سپس با به وجود آمدن جریان انتخابات و مشکلات پس از آن کمی مساله خوابید و ما نفس راحتی کشیدیم."
آغاز دور جدیدی از فشارها
مولوی عبدالحمید در بخش دیگری از اظهارات خود نسبت به افزایش فشار نهادهای دولتی بر اقلیت سنی ابراز نگرانی کرده و گفته: "اینک احساس می کنیم که فشارها دوباره شروع شده است و در شکل احضاریه گسترده و بی سابقه و بازداشت علمای شاخص اهل سنت ظاهر گشته است. بهانه این احضاریه ها وجود طلاب غیرایرانی یعنی افغانی و تاجیکستانی است. مردم تاجیکستان که سالها زیر یوغ شوروی از تعالیم اسلامی دور مانده و برای یادگیری علوم اسلامی به کشورهای اسلامی مراجعه می کنند، به عربستان و سوریه و مصر و پاکستان می روند و حتی عده ای در ایران در شهرهای قم و گرگان در حوزه های شیعه درس می خوانند، ما که علاوه بر بُعد فرهنگی و زبان، از لحاظ فقهی نیز با آنان نزدیکتریم، آنها می خواهند فقه حنفی و قرآن مجید را یاد بگیرند و کسانی که پیرو مذهب شافعی اند می خواهند فقه شافعی را فراگیرند." وی افزوده: "با چنین بهانه هایی بر سر علمای اهل سنت فشار می آورند، از یک طرف طرح ساماندهی مدارس اهل سنت مطرح می شود و می گویند اگر این طرح را نپذیرید با شما برخورد قانونی خواهد شد و از طرف دیگر مساله طلاب غیرایرانی به میان آورده می شود." این رهبر مذهبی به یکی از دلایل اصلی این بهانه ها و اعمال فشارها اشاره کرده و اظهار داشته: "یکی از بزرگترین مشکلات ما گزارش های غیرواقعی و دروغینی است که از سوی بعضی افراد مغرض به مقامات بالا داده می شود. یکی از مسئولین استانی در طی تماس تلفنی که با وی داشتم به من گفت: شما در مدارستان چهار هزار طالب خارجی دارید؟ بنده به ایشان گفتم که این دروغ محض است و به شما اشتباه گزارش داده اند و چنین چیزی اصلا وجود ندارد. بنده نمی دانم این گزارشهای نادرست را چه کسی داده است؟! حاج آقای مقتدایی رئیس حوزه علمیه قم نیز مدتی قبل اعلام کرده بود که 37هزار طلبه در سیستان و بلوچستان درس می خوانند. این چه گزارش دروغی است که به ایشان داده شده است؟ در تاریخ بلوچستان این تعداد طلبه نداشتیم."
حوزه ها و مساجدمان را به دولت نمی دهیم
امام جماعت اهل سنت زاهدان خطاب به محمود احمدی نژاد گفت: "ما می خواهیم با شما مذاکره کنیم، ما می دانیم این طرح ها و برنامه و در کل این فشار های وارده بر ما از کجاست... در اعلامیه ای خواندم که نمایندگان ولی فقیه در «مناطق قومی» جلسه ای برگزار کردند، گویا می خواهند به جای مناطق سنی نشین، اصطلاح «مناطق قومی» را جایگزین کنند و نام مذهب را از این استانها حذف کنند، آنها همچنین در مورد مدارس دینی اهل سنت تصمیم گیری کردند، نمایندگان ولایت فقیه برای ما قابل احترامند همان طور که خود ولی فقیه بسیار برای ما قابل احترام است، اما چرا آنان در مورد مدارس اهل سنت تصمیم بگیرند؟ تصمیم مدارس اهل سنت با خود اهل سنت است نه با نمایندگان ولی فقیه. شما که مساله طلاب خارجی را جلوی ما می گذارید و اعتراض می کنید که خلاف قانون است، چرا قانون اساسی اصل 12 و 19 را که آزادی مذهبی و آزادی در بخش تعلیم و تربیت فرزندان را به ما می دهد را نادیده می گیرید؟"
این شخصیت روحانی در خاتمه هشدار داد: " به صراحت می گویم که ما هرگز نمی توانیم حوزه ها و مساجدمان را در دست دولت یا در دست علمای شیعه بدهیم."
سخنان مهم امام جمعه اهل سنت زاهدان، در هیچ یکی از روزنامه های کشور منعکس نشده و هیچ یک از رسانه های وابسته به دولت نیز در قبال آن واکنشی نشان نداده است. به عقیده ناظران، علاوه بر مشکلات و اتفاقاتی که مولانا عبدالحمید در سخنان کم بی سابقه خود به بدان ها اشاره کرده، اتفاقاتی نظیر برچیدن مسجد اهل سنت و جلوگیری از اقامه نماز جمعه اهل سنت در تهران که با دستور مستقیم وزارت کشور و سازمان اوقاف یک سال بعد از آغاز به کار دولت نهم صورت گرفت، و همچنین دستگیری و محاکمه فله ای تعداد زیادی از بلوچ ها که به ظن داشتن ارتباط با گروه تروریستی ریگی دستگیر شده اند، از جمله عواملی هستند که بر دامنه حساست ها وتشدید اختلافات شیعه و سنی دراستان سیستان و بلوچستان افزوده اند.
این در حالی است که همزمان، در سایر مناطق سنی نشین کشور از جمله در استان های آذربایجان، کردستان و بندرعباس نیز، اعمال فشارها بر مردم و طلاب دینی با حوادث و درمواردی خشونت هایی همراه بوده است.

روزنامه نگاران و فعالان سیاسی تهدید شدند

چندین روزنامه نگار و فعال سیاسی که به دنبال حوادث بعداز کودتای 22 خرداد مجبور به ترک کشور شده اندو اغلب آنان در کشورهای همسایه بسر می برند، در چند روز گذشته از سوی محافل امنیتی وابسته به وزارت اطلاعات تهدید شده اند. تعدادی از این فعالان که اکنون مقیم کردستان عراق هستند به طور مدام تحت فشار قرار گرفته و تهدید شده اند در صورت عدم معرفی خود به کنسولگری ایران، ربوده و تحویل نهادهای امنیتی ایرانی خواهند شد.
برخی خبرهای دیگر در همین ارتباط حاکی است که همزمان با تهدید روزنامه نگاران و فعالان سیاسی ایرانی مقیم کردستان عراق، خانواده های آنان نیز در داخل کشور از سوی وزارت اطلاعات به منظور بازگرداندن آنان به ایران یا وادار کردن آنها به معرفی خود به کنسولگری ایران در اربیل و یا سلیمانه تحت فشار قرار گرفته و در چند روز گذشته بارها تلفنی تهدید و احضار شده اند.
کمیته گزارشگران حقوق بشر در ایران با تائید خبرهای مربوطه در این خصوص می نویسد: در پی موج دستگیری گسترده روزنامه نگاران و فعالان سیاسی پس از دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری در ایران، جمع کثیری از فعالان مدنی ایرانی تحت فشار دستگاه جمهوری اسلامی مجبور به ترک کشور شده اند اما در خارج از کشور نیز از تهدیدها و اعمال فشارها در امان نیستند.
این منبع خبری حقوق بشری در ادامه با نام بردن از دونفر از کسانی که تهدید شده اند، می افزاید: در کنار شرایط نابسامان تشکل های مربوط به پناهجویی، فشار و تهدیدهای از سوی دستگاه امنیتی جمهوری اسلامی عمده ترین مشکل آنها در کردستان عراق است. از جمله فشارهای مورد نظر می توان به تماس های تهدیدآمیز تلفنی و احضار و بازداشت اعضای خانواده آنان در ایران اشاره کرد.مهرداد حیدر پور زندانی سیاسی سابق که به دنبال حوادث اخیر مجبور به ترک ایران شده و هم اکنون در یکی از شهر های کردستان عراق بسر می برد در مدت اقامت خود در کردستان عراق بارها از سوی اشخاص ناشناس به صورت مشکوکی مورد تهدید قرار گرفته و در موردی از سوی یک فرد مسلح مورد حمله واقع شده که با دخالت افراد حاضر در محل توانسته خود را از دست فرد مهاجم رها کند.
طبق همین گزارش، فریبرز سروش، دیگر روزنامه نگار ایرانی مقیم سلیمانیه نیز دو بار تلفنی تهدید شده است. بار اول از این روزنامه نگار پناهجو خواسته شده خود را به کنسولگری ایران در سلیمانیه معرفی کند و با کمک مقامات کنسولگری به ایران بازگردد؛ بار دوم نیز وی از سوی افراد ناشناسی تهدید شده که در صورت عدم معرفی خود به کنسولگری ایران ربوده و به ایران بازگردانده خواهد شد.
خبرهای مربوط به تهدید و اعمال فشار علیه این دو فعال ایرانی مقیم کردستان عراق و خانواده های آنان، از سوی برخی منابع خبری کردستان عراق نیز منتشر شده است. برخی از همین منابع خبری کردی با انتشار گزارشات مختلفی از سوابق و فعالیت های خرابکارانه کنسولگری و برخی محافل تیمی وابسته به وزارت اطلاعات در شهرهای کردستان عراق، نسبت به تهدید این دو فعال ایرانی و ده ها تن دیگر که به تازگی وارد کردستان عراق شده اند هشدار داده و از حکومت خودگردان کردستان عراق و همچنین کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل در اربیل خواسته است ضمن تامین امنیت این افراد از ادامه تهدیدها و اعمال فشار علیه آنان توسط کنسولگری ایران و محافل وابسته به آن جلوگیری کنند.
قابل ذکر است که به دنبال حوادث بعد از کودتای 22 خرداد، دست کم چهل روزنامه نگار و عکاس مجبور به ترک ایران شده و همراه با ده ها فعال سیاسی و مدنی به کشورهای مجاور از جمله کردستان عراق، ترکیه و آذربایجان پناهند شده و در دفاتر کمیساریای عالی پناهندگان جهت دریافت پناهندگی نام نویسی کرده اند.
تاکنون گزارشات مختلف و متعددی در خصوص تهدید تلفنی این پناهجویان از سوی محافل امنیتی وابسته به کنسولگری های ایران در این کشورها منتشر شده، اما بسیاری از این روزنامه نگاران به خاطر تحت فشار قرار نگرفتن خانواده های خود در داخل، این مساله را خبری نکرده اند.

اعترضات دانشجویان در غرب و جنوب تهران




در پنجمین هفته از آغاز سال تحصیلی، دانشجویان دانشگاه آزاد در غرب و جنوب تهران دست به تجمع اعتراضی زدند و به سردادن شعار درحمایت از جنبش سبز پرداختند.
طبق خبرهای منتشر شده، در دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب بالغ بر دو هزار تن از دانشجویان در اقدامی خود جوش و مسالمت جویانه در صحن و محوطه این دانشگاه دست به تجمع زده و همراه با دانشجویان معترض واحد مرکز این دانشگاه در غرب تهران، پنجمین سه شنبه دانشگاه آزاد در سال تحصیلی جدید راسبز کردند.دانشجویان دانشگاه آزاد واحد تهران جنوب در حالی دست به تجمع زدند که نیروهای امنیتی، اعضای بسیج دانشجوئی و دفاتر حراست در واحد تهران مرکزی این دانشگاه روز گذشته با برقراری تدابیر شدید امنیتی، تهدید دانشجویان و همچنین صدور احکام تعلیق از تحصیل، سعی در ممانعت از برگزاری پنجمین تجمع اعتراضی دانشجویان این واحد کرده بودند. با این حال باز هم شمار کثیری از دانشجویان واحد مرکزی این اقدامات را نادیده گرفته و با شعارهائی در دفاع از دانشجویانی که با حکم محرومیت از تحصیل روبرو شده بودند، به مدت یک ساعت مقابل دفتر ریاست واحد مرکز تجمع کردند.
رفتار مسالمت آمیز تجمع کنندگان
دانشجویان واحد جنوب، تجمع آرام خود را در پاسخ به فراخوان هفته گذشته دانشجویان معترض واحد مرکزی تهران در اعتراض به دولت کودتا، و با سردادن شعار "الله اکبر" و خواندن سرود "ای ایران" شروع کردند. دقایقی بعد از شروع این تجمع و در پی اطلاع رسانی فعالان دانشجویی در واحد های مختلف دانشگاه آزاد، صدها دانشجوی معترض دیگر از سایر واحد ها خود را به دانشجویان تجمع کننده واحد جنوب تهران رساندند و شمار دانشجویان تجمع کننده به بیش از دو هزار تن افزایش پیدا کرد. برگزار کنندگان تجمع به دلیل ازدحام بیش از حد انتظار مجبور شدند تجمع را از صحن داخلی دانشگاه به محوطه باز دانشگاه بکشانند.
به گزارش منابع دانشجویی به محض آن که اعضای بسیج دانشجویی و نیروهای امنیتی مشاهد کردند که صدها دانشجوی دیگر خود را به این تجمع رسانده اند و تجمع به محوطه بیرونی دانشگاه کشیده شده، شروع به رعب آفرینی دراطراف تجمع کردند و تا پایان تجمع به فیلمبرداری و گرفتن عکس از دانشجویان معترض ادامه دادند. این منابع تاکید دارند مانند تجمعات دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد در غرب تهران، برگزار کنندگان این تجمع نیزبرنامه خود را طوری تنظیم کرده بودند که دانشجویان معترض حضور نیروهای بسیجی و امنیتی و هرگونه واکنش احتمالی آنان را نادیده بگیرند و به هیچ عنوان اجازه ندهند تجمع به خشونت کشیده شود.

شعارها و خواسته های دانشجویان
دانشجویان با بیان این که برگزاری هرگونه تجمع و اعتراض مسالمت آمیز را حق طبیعی خود می دانند، شعارهایی نظیر: "مرگ بردیکتاتور"، "نصرمن الله و فتح قریب، مرگ بر این دولت مردم فریب"، سردادند و خواستار حمایت دانشجویان سایر دانشگاه های آزاد در شهر های مختلف از خود شدند.
در بخش دیگری از این تحصن از مواضع و دیدگاه های آیت الله منتظری و صانعی تقدیر شد و در حمایت از این دو مرجع تقلید نیز شعار دادند: "روحانی واقعی، منتظری، صانعی". بخش دیگری از تجمع دانشجویان به حمایت از میرحسین موسوی و مهدی کروبی دو کاندیدای اصلاح طلب اختصاص یافت و بارها شعار "یا حسین، میرحسین" و "کروبی کروبی، حمایتت می کنیم" شنیده شد. دانشجویان معترض که از خبر صدور حکم تعلیق از تحصیل شماری از دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد و همچنین جداکردن کلاس های درس دختران از پسران اطلاع پیدا کرده بودند، در بیانیه پایانی تجمع خود ضمن محکوم کردن این موارد و با تاکید بر این که تا رسیدن به خواسته های خود و آزادی اسرای جنبش سبز و دانشجویان دربند به تجمعات آرام خود ادامه خواهند داد، با سر دادن شعار "دانشجو دستگیر بشه، دانشگاه تعطیل می شه" نسبت به هرگونه برخورد کمیته های انضباطی و محافل امنیتی با شرکت کنندگان در تجمعات اعتراضی هشدار دادند. .
صدور احکام بدون مهر و امضا
ساعتی قبل از آغاز تجمع دانشجویان واحد تهران جنوب، منابع دانشجویی از صدور حکم تعلیق موقت از تحصیل برای شمار از دانشجویان دانشگاه آزاد واحد مرکزی تهران خبر دادند. بر پایه این خبرها تعدادی از دانشجویان واحد تهران مرکز از سوی کمیته انضباطی این واحد با احکام سه ترم منع موقت از تحصیل با احتساب سنوات و دست کم ده تن نیز با احکام دو ترم تعلیق از تحصیل با احتساب سنوات روبه رو شده اند.
منابع دانشجویی ضمن محکوم کردن احکام صادره، اشاره دارند که این احکام به صورت فله ای و طبق تاریخی که به وضوح در آن ها مشخص است در روز 29 مهرماه سال جاری صادر شده اند که مصادف با سالروز وفات امام ششم شیعیان و تعطیل رسمی می باشد. همچنین این احکام فاقد هر گونه مهر و امضای شناخته شده می باشند و شماره دانشجوئی در آن با نام دانشجویان تطابق ندارد. منابع دانشجویی یادآور می شوند که طبق آئین نامه های کمیته های انضباطی، صدور بیش از دو ترم محرومیت موقت از تحصیل در صلاحیت کمیته های بدوی انضباطی نیست. از سوی دیگر این احکام به دلیل شرکت دانشجویان در تجمعات سه شنبه ها صادر شده، در حالی که بعضی از دانشجویان محروم شده در هیچ یک از این تجمعات شرکت نداشته اند. گفتنی است که به دنبال تداوم و گسترش اعتراضات دانشجویان دانشگاه آزاد تهران، روز گذشته دانشکده علوم سیاسی این دانشگاه اقدام به جدا کردن کلاس های دانشجویان دختر و پسر کرد. این اقدام بلافاصله با واکنش و اعتراض دانشجویان و اساتید این دانشگاه روبه رو شد.
شنیده می شود که دانشجویان دختر و پسر دانشکده علوم سیاسی دانشگاه آزاد در نظر دارند طی روزها آینده به اقدامات اعتراضی علیه این تفکیک جنسیتی بپردازند.

سردرگمی کودتاچیان در مقابل "اسکناس نویسی"


طی هفته های اخیر و به دنبال افزایش فشارهای امنیتی علیه مخالفان دولت، پدیده خلاقانه شعارنویسی بر روی اسکناس ها گسترش شدیدی پیدا کرده است . این شیوه از اعتراض مردمی که از یک ماه بعد از کودتای 23 خرداد به ابتکار فعالان جنبش سبز به سرعت فراگیر شد و همچنان ادامه دارد، دیروز بار دیگر مسئولان دولت کودتا را وادار به واکنش کرد.
روز گذشته رئیس کل بانک مرکزی در یک گفتگوی خبری با ایرنا، با بیان اینکه نوشتن شعار بر روی اسکناس ها "جرم" محسوب می شود، گفت: " افرادی که اقدام به شعار نویسی بر اسکناس ها می کنند در اصل ثروت و منابع ملی کشور را هدر می دهند". محمود بهمنی در گفتگوی کوتاه خبری خود با ایرنا، اگر چه تلاش کرد این پدیده فراگیر را کم اهمیت جلوه دهد، اما با لحنی تهدید آمیز اعلام کرد: هر فردی که روی اسکناس اثری ایجاد کرده و حتی روی آن خطی کشیده، مرتکب جرم شده است.
رئیس کل بانک مرکزی در پاسخ به این سوال ایرنا که آیا بانک مرکزی در صورت ادامه شعارنویسی رو اسکناس ها، طرحی برای جمع آوری اسکناس ها دارد یا خیر، بدون ارئه پاسخی شفاف و تنها با بیان یک جمله کلی گفت: هنوز تصمیمی اتخاذ نشده و باید برای آن برنامه ریزی کرد.
رئیس بانک مرکزی در حالی از یک سو شعار نویسی علیه دولت کودتا رو اسکناس ها را جرم می خواند که طی هفته های اخیر و به دنبال استقبال مردم معترض از این شیوه اعتراضی جدید، این روش اعتراض به یکی از دردسرهای اساسی کودتاچیان در تقابل با جنبش سبز تبدیل شده و و اکنش های متفاوتی را به دنبال داشته است.
پیش از این برخی از چهره های وابسته به دولت کودتا در واکنش به گسترش و فراگیر شدن این پدیده خواهان اقدام فوری دستگاه های ذیربط دولتی برای جمع آروی اسکناس های حاوی شعار و پیام های جنبش سبز شده بودند. از جمله این واکنش ها می توان به پیشنهاد دو هفته پیش مرتضی طلائی عضو فرهنگی شورای اسلامی تهران اشاره کرد، که از طرفی به دلیل حساسیت ویژه مساله و غیر عملی بودن آن با عدم استقبال حامیان دولت روبه رو شد و از سویی دیگر موج گسترده واکنش حامیان جنبش سبزرا در رسانه ها و شبکه های اینترنتی به دنبال داشت؛ آن هم در زمانی که ش "هر اسکناس یک رسانه" به یکی از شعارهای اصلی سبزها تبدیل شده بود. این عضو شورای اسلامی شهر تهران، شعارهایی که مردم روی اسکناس ها نوشته اند را "پیام هایی خاص ضد انقلاب" خواند و از بانک مرکزی خواست که با انتشار اعلامیه ای از عموم شهروندان بخواهد که از پذیرفتن اسکناس هایی که روی آنها پیام ها و شعارهائی به نفع جنبش سبز و علیه حاکیت نوشته شده، خودداری نموده و سپس این اسکناس ها را از چرخه پولی کشور حذف کنند.
مرتضی طلائی در ادامه نویسندگان اصلی شعارها یعنی خود مردم معترض به کودتا را خطاب قرار داده و گفت: "شایسته است عموم مردم و نهادهای مسئول با موضوعاتی از این دست آگاهانه برخورد كرده و اجازه ندهند عده‌ای قلیل با تكرار این گونه رفتارها و بزرگ نمایی از این دست اقدامات در رسانه‌های زنجیره‌ای شان دست به جوسازی علیه نظام اسلامی و مردم ایران عزیز نمایند".
صاحب نظران مسائل پولی و بانکی تاکید دارند که اظهارات اخیر حامیان دولت کودتا از جمله پیشنهادحذف اسکناس های حاوی شعار از چرخه پولی کشور یا جرم اعلام کردن شعارنویسی روی اسکناس ها، پیشنهاداتی کاملا غیر اجرایی هستند و طرح آنها، تنها نشان دهنده سردرگمی دولت دهم در تقابل با ابتکارات جنبش سبز است.
این پیشنهادات در شرایطی مطرح می شوند که در پی برگزاری انتخابات ریاست جمهوری، حامیان احمدی نژاد سعی در موفق جلوه دادن دولت در کنترل اعتراضات مردمی داشته اند؛ تلاشی که با اعترافات پی در پی مقام های محافظه کار در زمینه گستردگی اعتراضات و روش های ابتکاری معترضان، تاکنون موفق نبوده است.

گسترش اعتراضات دانشجوئی علیه دولت کودتا


دانشگاه های تهران روز گذشته نیز با وجود تدابیر شدید امنیتی شاهد اعتراضات مسالمت جویانه هزاران دانشجوی معترض به دولت کودتا بود. اعتراضات دیروز با حمایت و هم صدائی دانشجویان دانشگاه آزاد کرج همراه شد. طبق خبرهای رسیده به روز دانشجویان دانشگاه کرج روز گذشته در اقدامی خودجوش و در پی فراخوان هفته گذشته دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد تهران، با سر دادن شعارهای متعددی در حمایت از جنبش سبز و علیه اقدامات دولت کودتا، با اعتراضات دانشجوئی تهران همراه شدند.
دانشگاه آزاد تهران و چهارمین تجمع
دست کم 1500 تن از دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد تهران روز گذشته با وجود تهدیدها و مانور نیروهای بسیجی و امنیتی در این دانشگاه، چهارمین تجمع خود در اعتراض به دولت کودتا و ادامه فشارها بر دانشجویان و همچنین تداوم بازداشت دانشجویان و زندانیان سیاسی، را برگزار کردند.
چهارمین تجمع دانشجویان دانشگاه آزاد در حالی برگزار شد که دانشجویان معترض به علت فشارهای حراست این دانشگاه، کمیته انضباطی و ریاست آن و برای جلوگیری از بوجود آمدن هرگونه درگیری و اصطکاک با نیروهای نظامی و شبه نظامی حاضر، محل تجمع خود را از صحن واحد مرکزی این دانشگاه به محوطه باز دانشکده فنی همین دانشگاه تغییر داده بودند. به این ترتیب دانشجویان آزاد با خواندن سرود یار دبستانی من و ای ایران ای مرز پرگهر، یکی از مسالمت آمیز ترین و هوشیارانه ترین تجمعات دانشجویی را بدون خشونت و درگیری برگزار کردند.
دانشجویان معترض در ادامه تحصن خود با سردادن شعارهایی چون «یا حسین میرحسین»، «مرگ بر دیکتاور»، «زندانی سیاسی، دانشجوی معترض آزاد باید گردد» خواستار برچیده شدن فضای امنیتی حاکم بر دانشگاه ها شدند. دانشجویان در این تجمع همچنین به ممنوع الورود شدن شمار زیادی از دانشجویان این دانشگاه به کلاس های درس و حتی محوطه دانشگاه اعتراض و اعلام کردند که در صورت ادامه احضارها و ممنوع الورود شدن دانشجویان به تجمعات آرام خود ادامه خواهند داد.

در دیگر تجمعات دانشجویان دانشگاه آزاد هم بر حمایت کامل از مواضع میرحسین موسوی و مهدی کروبی در دفاع از استیفای حقوق ملت تاکید و اعلام شد که دانشجویان دانشگاه آزاد تا رسیدن به همه خواسته های خود در کنار دانشجویان معترض سایر دانشگاه های کشور به اعتراضات مسالمت جویانه ادامه خواهند داد.
یکی از دانشجویان شرکت کننده دراین مراسم که نخواست نامش فاش شود در مورد اقدامات نیروهای بسیجی و امنیتی حاضر در دانشکده فنی دانشگاه آزاد و حواشی این تجمع به روز گفت: تجمع پرشور و آرامی بود و از ساعت12:30 دقیقه تا ساعت دو که تجمع به پایان رسید هیچ گونه درگیری و اصطکاکی بین دانشجویان و نیروهای بسیجی و امنیتی که از ساعت اولیه صبح در حال مانور دادن بودند پیش نیامد. تجمع به شکلی برنامه ریزی شده بود که تجمع کنندگان از زمان شروع تا پایان تجمع، بتوانند نیروهای حاضر در دانشگاه و اطراف را نادیده بگیرند و احیانا در مقابل هیچ یک از اقدامات خشونت آمیز احتمالی آنان واکنشی نشان ندهند.
وی در ادامه افزود: نیروهای بسیجی و اعضای حراست دانشگاه، صبح، هنگام ورود دانشجویان از درب اصلی دانشگاه، آنان را تفتیش و مدارک شناسایی شان را گرفتند؛ در این میان کارت های دانشجوئی و شناسائی دست کم بیست تن از دانشجویان را ضبط و مانند روزهای گذشته از ورود شماری از دانشجویان به دانشگاه جلوگیری کردند. دیگر اینکه هم نیروهای بسیج دانشجوئی و هم نیروهای امنیتی از آغاز تجمع تا پایان از دانشجویان معترض فیلمبرداری کردند و عکس گرفتند.
این دانشجو در پایان با اشاره به اینکه چنانچه این وضعیت ادامه داشته باشد دانشجویان دانشگاه آزاد طی روزهای آتی تجمعات دیگری نیز برگزار خواهند کرد، گفت: فشارها و تهدیدهای علیه دانشجویان خوشبختانه نه تنها باعث ترس در دانشجویان این دانشگاه نشده، بلکه روز بروز بر تعداد دانشجویان معترض افزوده می شود و همه مصمم به ادامه اعتراضات به شیوه های مسالمت جویانه علیه دولت کودتا هستند.
دانشگاه آزاد کرج و نخستین حرکت اعتراضی
اما روز گذشته با تداوم و گسترش روزافزون اعتراضات دانشجوئی در دانشگاه های تهران و در پی فراخوان هفته گذشته دانشجویان معترض دانشگاه آزاد مبنی بر حمایت و پشتیبانی از تجمعات اعتراضی دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه تهران، بیش از دو هزار تن از دانشجویان دانشگاه آزاد کرج در پاسخ به این فراخوان با یک حرکت خودجوش و مسالمت جویانه نخستین تجمع اعتراضی خود علیه دولت کودتا را برگزار کردند.
سایت خبری آزادن» در خصوص این تجمع نوشت: دانشجویان دانشگاه آزاد کرج درحرکتی خود جوش اقدام به برگزاری تجمع نمودند . در این تجمع نزدیک به دو هزار نفر از دانشجویان در آن حاضر بودند . اعتراض به نتیجه انتخابات و احکام دانشجویان دانشگاه آزاد تهران مرکز اصلی ترین دغدغه آنان بود . دانشجویان معترض در حالی به سمت درب اصلی دانشگاه حرکت کردند که شعار های « یا حسین ، میر حسین»،» مرگ بر دیکتاتور »، « استقلال آزادی جمهوری ایرانی «ما زن و مرد جنگیم بجنگ تا بجنگیم» «دانشجوی زندانی آزاد باید گردد»، « زندانی سیاسی آزاد باید گردد » بار ها در صحن دانشگاه طنین انداز شد . سرودهای یار دبستانی من و ای ایران ای مرز پر گهر نیز بارهادر این تجمع شنیده شد. دانشجویان سپس به سمت دانشکده حقوق و علوم سیاسی حرکت کردند.
این سایت خبری در ادامه گزارش خود با اشاره به تحرکات نیروهای بسیج دانشجوئی و اعضای حراست این دانشگاه در قبال تجمع دانشجویان معترض کرجی افزوده است: این تجمع در حالی برگزار گردید که بسیج دانشجویی در اقدامی مشکوک و تشنج زا در همان روز و ساعت اعلام شده برای تجمع اقدام به برگزاری مراسم قرائت زیارت عاشورا در صحن دانشگاه نموده بود. پیش از ساعت 10:30 صبح که از قبل به عنوان ساعت شروع تجمع اعلام شده بود محوطه دانشکده فنی شاهد حضور بسیار پر رنگ و محسوس نیروهای حراست و لباس شخصی های غیر دانشجو بود .فضای امنیتی حاکم بر دانشگاه به حدی بود که نیروهای حراست اجازه تجمع بیش از سه نفر را به دانشجویان نمی دادند . این جو با حضور رییس دانشگاه و رییس حراست ورییس دانشکده فنی شکل جدی تری به خود گرفت. دانشجویان برای کاستن از فشار حراست و ایجاد هسته اولیه تجمع به سمت دانشکده دامپزشکی حرکت کردند و تجمع خود را از این دانشکده آغاز نمودند. این تجمع در ساعت 12:30 و پس از دوساعت پایان یافت
تداوم اعتراضات و واکنش ها
فعالان دانشجوئی در خصوص تداوم اعتراضات اخیر و واکنش ها نسبت به آن می گویند: این اعتراضات در حالی روبه گسترش است که طی روزهای اخیر مسئولان دولت کودتا در وزارت علوم و دانشگاه تهران در تلاش هستند تا با برگزاری جلسات سخنرانی و پرسش و پاسخ برای چند تن از چهره های حامی دولت کودتا، بر حضور و شمار نیروهای امنیتی و لباس شخصی در محوطه دانشگاه بیفزایند. از یک سوی دیگر بسیج دانشجوئی و نیروهای تحت فرمان خود را برای حمله به هرگونه تجمع اعتراضی تحریک کنند و به این ترتیب مانع ادامه اعتراضات شوند و دانشگاه ها را همچنان در یک فضای امنیتی و رعب آور نگه دارند.
از جمله مواردی که موید این نکته است می توان به حضور چهره هایی چون جواد لاریجانی و صفار هرندی وزیر برکنار شده فرهنگ و ارشاد دولت نهم در دانشگاه اشاره کرد. این دو چهره با حضور در دانشگاه تهران و برگزاری چند جلسه سخنرانی و پرسش و پاسخ برای بسیج دانشجوئی، با مشارکت اعضای کمیته های انضباطی و حراست ها با حمله به مواضع میرحسین موسوی و مهدی کروبی در پیوند با حوادث بعد از انتخابات، به تحریک نیروهای بسیجی و امنیتی مانور دهنده در دانشگاه تهران پرداختند که با واکنش دانشجویان هوادار جنبش سبز و موسوی و کروبی همراه شد. دانشجویان معترض هنگام سخنرانی صفار هرندی علیه موسوی، با سردادن شعارهایی در حمایت از موسوی و جنبش سبز به سوی صفار هرندی لنگه کفش پرتاب کردندو فریاد زدند:قاتل برو بیرون.

افزایش فشارهای حامیان کودتا بر کروبی


مهدی کروبی دبیر کل حزب اعتماد ملی و افشا کننده اصلی جنایات پس از کودتا، طی دو روز گذشته از تریبون های مستقیم و غیر مستقیم حامی دولت کودتا مورد تهدید قرار گرفت و احمد جنتی، دبیر شورای نگهبان در نماز جمعه دستگاه قضائی را به برخورد باوی فراخواند. یک روز قبل از آن نیز مصطفی پورمحمدی و پیش تر از او محسنی اژه ای کروبی را تهدید به برخورد قضائی کرده بودند. کروبی در پاسخ به همه این تهدیدها گفته است: دادگاه می تواند مکان خوبی برای افشاگری های من با جزئیات و مستندات بیشتر باشد. تهدید و اتهام زنی به کروبی، موسوی و خاتمی پس ازآن بالاتر گرفت که همراهان جنبش سبزخبر از حضور خود در مراسم 13 آبان دادند.
تهدید از تریبون نماز جمعه
احمد جنتی دبیر شورای نگهبان و امام جمعه موقت تهران، در خطبه های نماز جمعه تهران بدون اشاره به نام کروبی، برای چندمین بار متوالی بعد از کودتای انتخاباتی اتهامات تندی را متوجه رهبران جنبش سبز و معترضان کرد و ضمن ترغیب نهادهای امنیتی و دستگاه قضائی به برخورد شدید با معترضین، بالحنی تند زبان به تهدید گشود و گفت: با معترضان و کسانی که بعد از انتخابات بدترین دشمنی ها را با نظام انجام داده اند و باعث ناراحتی علاقه مندان به جمهوری اسلامی در دنیا شده اند، نمی توان با رافت اسلامی برخورد کرد.
دبیر شورای نگهبان سپس در مورد اعتراضات مردمی اخیر نیز با لحنی تحریک آمیز اضافه کرد: مساله بسیار بالاتر و مهمتر از آن چیزی ست که در ظاهر نشان داده می شود و اعتراضات اخیر بوسیله چهره هایی هدایت می شود که از مرکزی ناشناخته در حال اداره شدن است و آنان برای آینده برنامه های پیچیده و گسترده ای دارند. کسانی که این اعتراضات را هدایت می کنند بدون آنکه خود بدانند اسباب بازی و آلت دست این مراکز ناشناخته هستند.
حامی تندرو دولت کودتا در پایان خطبه خود در حالی که رهبران جنبش سبز را با عناوینی چون فتنه گران و آشوب طلبان مورد خطاب قرار می داد، ضمن ابراز نگرانی از حضور معترضان و مخالفان دولت کودتا در مراسم سالگرد سیزده آبان گفت: فتنه گران به هوش باشند و سعی کنند با توبه و جبران گذشته خود زمینه را برای بهره گیری از رافت اسلامی فراهم کنند.
وی علاوه بر تهدید تلویحی رهبران جنبش سبز، به ویژه مهدی کروبی، در پایان گفته های خود خواهان برخورد شدید نیروهای امنیتی و خودسر با معترضان به انتخابات و پشتیبانان جنبش سبز در روز سیزده آبان شد.
اتهامات پور محمدی علیه کروبی
بعد از خط و نشان کشیدن های خطیب نمازجمعه تهران، روز گذشته مصطفی پور محمدی وزیر کشور برکنار شده دولت نهم نیز که هم اکنون ریاست سازمان بازرسی را عهده دار است، در کنفرانسی خبری به طرح اتهام علیه مهدی کروبی پرداخت.
پور محمدی که بعد از کودتای انتخاباتی چندان خود را وارد مسائل جاری کشور نکرده است، روز گذشته به طور غیر منتظره ای کنفرانس خبری خود را به سمت مسائل بعد از انتخبات سوق داد و گفت: آنچه کروبی در این مدت انجام داده غیر قابل دفاع، خلاف و تضعیف کننده است و جزو مصادیق تضعیف نظام و دستگاه های دولتی است.
پورمحمدی با استناد به نظر کمیته سه نفره مجلس در بررسی اسناد و مدارکی که کروبی در مورد تعداد کشته شدگان حوادث اخیر و تجاوز به برخی از بازداشت شدگان دختر و پسر مطرح و به مجلس ارائه داده بود، گفت: آنچه آقای کروبی در مورد حوادث اخیر، به ویژه در مورد کشته شدکان و تجاوز به زندانیان عنوان کرده نارسا و ناقص بوده.

وی سپس کروبی را متهم به شبهه سازی و شایعه پراکنی در مورد این مسائل و همچنین همنوائی با رسانه های بیگانه کرد و گفت: کروبی موضوعی را که اطلاع نداشته و حرف هایی را که در جو شایعه بوده و بیشتر از سوی رسانه های بیگانه به ناروا و ناصواب نسبت داده می شود را مطرح کرده است که این اقدامی در جهت تضعیف نظام می باشد.
مواضع نوری همدانی و واکنش کروبی
از سوی دیگر به دنبال یک هفته تهدید کروبی از سوی روحانیون و نظامیان تندروی حامی احمدی نژاد، دیروز متنی از تازه ترین اظهارات آیت الله نوری همدانی در رسانه های جمعی منتشر شد که
در تائید تهدیدها علیه کروبی و تمام سرکوب ها و اقدامات اخیر دولت بود.
مهدی کروبی هم که پیش از این با انتشار پاسخی کوتاه به تهدیدها،پاسخی قاطعانه داده بود در قبال اظهارات نوری همدانی بلافاصله واکنشی صریح نشان داد. کروبی درپاسخ به نوری همدانی بار دیگر با قاطعیت تمام بر ادامه راهی که در اعتراض به انتخابات و حوادث بعد از آن و همه سرکوب و کشتارها در پیش گرفته، تاکید کرد. دبیر کل حزب اعتماد ملی در بخشی از پاسخ خود به نوری همدانی از وی پرسیده است: چرا حضرتعالی در اين قضايا که به مثابه يک فتنه بزرگ می باشد نه تنها در منازعات سياسی معترضين و دولت بي طرف نمانديد بلکه معترض به ملتی که حقوقشان پايمال شده است مي باشيد؟
کروبی همچنین به نوری همدانی نوشته: شما که از هیچ چیز خبر ندارید و با مواضع سه تن از کاندیدهای معترض دهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری آشنایی لازم را ندارید و از عمق سرکوب و فجایع اخیر بی خبرید، آیا بهتر نبود که اگر به عامه مردم دسترسی نداريد تا از آنان تحقيق بفرماييد، به عنوان يک مرجع، دست کم ما سه نفر را به حضور می طلبيديد و سخنان ما را می شنيديد، سپس اظهار نظر عمومی می فرموديد، تا عامه مردم نگويند که برخی از علمای بزرگ نسبت به سرنوشت مردم مسلمان بی تفاوت شده اند؟
مهدی کروبی پیش از واکنش به اظهارات نوری همدانی و گفته های جنتی و اتهامات مصطفی پور محمدی، در پاسخ به تهدید محسنی اژه ای گفته بود: این بار بنده نه تنها از دادگاه نگران نیستم، بلکه از آن به شدت استقبال می کنم تا با این اقدام،بر دغدغه های خود که بر آمده از شعارهای ملی و مذهبی ملت ایران است اصرار بورزم و مخافان این دغدغه ها را به روشنی افشاء کنم.
گفتنی ست که به دنبال تهدید به محاکمه کروبی و موسوی از سوی یکی مسئولان عقیدتی سپاه در اول هفته گذشته، شماری از چهره های تندرو حامی احمدی نژاد در مجلس، قوه قضائیه و سپاه پاسداران به بهانه های مختلف، قوه قضاییه را به برخورد با کروبی فراخوانده بودند.


دانشگاه آزاد علیه دولت کودتا به پاخاست



در سومین هفته از سال تحصیلی جدید هزاران دانشجوی واحد مرکزی دانشگاه آزاد تهران با برگزاری چندین تجمع مسالمت آمیز به اعتراضات گسترده دانشجویی دانشگاه های کشور علیه دولت کودتا پیوستند. دانشجویان معترض دانشگاه آزاد در این تجمعات که با حمله نیروهای بسیجی ولباس شخصی ها مواجه شد با دادن شعارهایی علیه دولت کودتا، در اعتراض به وضعیت جامعه و دانشگاه ها، برحمایت قاطع خود از مواضع موسوی و کروبی تاکید کردند. واحد مرکزی دانشگاه آزاد و خیابانهای اطراف و منتهی به واحد مرکزی هم کنون در کنترل کامل نیروهای بسیجی و امنیتی است.

گزارشات منابع متعدد خبری از برگزاری چندین تجمع دانشجوئی در واحد مرکزی دانشگاه آزاد واقع در غرب تهران، حاکی از آن است که علاوه بر دانشگاه های صنعتی شریف، پردیس و دانشکده علوم اجتماعی، جو امنیتی بی سابقه ای طی هفته گذشته بر دانشگاه آزاد حکم فرما شده به طوری که عبور و مرور دانشجویان به محوطه واحد مرکزی دانشگاه آزاد به سختی انجام می شود. در چند روز گذشته از ورود تعداد بی شماری از دانشجویان به این واحد توسط بسیج دانشجوئی و حراست ها جلوگیری به عمل آمده است.

این برخوردها در حالی شروع شده که روز سه شنبه تجمع دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزادکه با حضور بیش از دو هزار نفر دانشجو برگزار شد با حمله نیروهای بسیجی و لباس شخصی ها به خشونت کشیده شد و دست کم ده تن از دانشجویان معترض زخمی شدند؛ برخی منابع هم از دستگیری یک دانشجو و انتقال وی به بازداشتگاه کوچکی در دفتر نمایندگی رهبری دراین دانشگاه،خبر داده اند.

آغاز تجمعات

بنابر آنچه از تجمعات اعتراضی دانشجویان دانشگاه آزاد تهران طی چند روز گذشته منتشر شده، دانشجویان این دانشگاه از اول هفته جاری در اعتراض به احضار دست کم بیست تن از دانشجویانی که در اعتراضات مردمی اخیر در اعتراض به کودتای انتخاباتی شرکت کرده بودند، تجمعات خودجوش و مسالمت آمیزی در صحن واحد مرکزی این دانشگاه با سردادن شعارهائی در حمایت از موسوی و کروبی آغاز کردند.
دانشجویان معترض یکی از علل برگزاری اولین تجمع اعتراضی خود در روز شنبه را احضار و تهدید همکلاسی های خود توسط حراست و رئیس این دانشگاه عنوان کردند. این دانشجویان همچنین در این تجمع با توجه به سنگینی فضای دانشگاه و حضور گسترده نیروهای بسیجی که فضای حاکم بر دانشگاه های کشور در آغاز سال تحصیلی راغیر قابل تحمل کرده است، هشدار داده بودند که در صورت ادامه این وضعیت به تجمعات خود جوش خود ادامه خواهند داد.

به این ترتیب دومین تجمع دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد از ساعات اولیه صبح دوشنبه در صحن این دانشگاه برگزار شد. در این تجمع دانشجویان ضمن سر دادن شعارهایی علیه دولت کودتا، خواستار آزادی دکتر فیاض زاهد، استاد تاریخ این دانشگاه شدند که از بیست و پنج شهریورماه گذشته در بازداشت بسر می برد. دانشجویان معترض همچنین با انتشار فراخوانی اعلام کردند که تجمعاتی دیگری نیز برگزار خواهند کرد.

به دنبال فراخوان روز دوشنبه دانشجویان دانشگاه آزاد، روز سه شنبه بالغ بر دو هزار دانشجوی معترض از ساعت 12 ظهر سومین تجمع خود را در صحن این دانشگاه آغاز کردند. این تجمع بلافاصله از سوی صدها تن از نیروهای لباس شخصی و نیروهای بسیج دانشجوئی که از دانشگاه های دیگر به منظور مقابل با این تجمع به آنجا انتقال داده شده بودند، محاصره شد و دانشجویان معترض از سوی آنان و با گاز اشک آور و گاز فلفل و باتوم مورد حمله قرارگرفتند. خبر ها حاکی ست که در این زد و خوردها تعداد نا مشخصی از دانشجویان زخمی و دچار گازگرفتگی شدند اما به دلیل مقاومت دانشجویان در مقابل نیروهای حمله کننده هیچ دانشجویی دستگیر نشد.

تقابل شعارها
دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد در این تجمع در حالی که نمادهای سبز و تصاویری از رهبران جنبش سبز در دست داشتند، با دادن شعارهایی علیه دولت کودتا به فضای خفقان آور حاکم بر دانشگاه ها و جامعه اعتراض کردند و با سر دادن شعار و خواندن سرود یار دبستانی من بر حمایت قاطع خود از خاتمی، موسوی و کروبی تاکید کردند.

دانشجویان همچنین از شجاعت مهدی کروبی دبیرکل حزب اعتماد ملی در افشای جنایات اخیر، به ویژه ماجرای تجاوز به بازداشت شگان بازداشتگاه کهریزک قدردانی و تاکید کردند که تا مشخص شدن پرونده این جنایات از مواضع کروبی در این خصوص پشتیبانی خواهند کرد. دانشجویان همچنین بر ادامه مبارزه جنبش سبز مردم علیه دولت کودتا نیز تاکید و خواستار تقویت این جنبش در همه زمینه ها از سوی گروه های سیاسی و دانشجوئی شدند.

به دنبال شعار ها، سرودها و پیام های دانشجویان معترض، بسیج دانشجوئی نیز با کمک و حمایت نیروهای لباس شخصی در یکی از سالن ها ابتدا به بهانه سالروز شهادت امام صادق اقدام به برگزاری یک مراسم نمایشی کردند و سپس با دادن شعارهمیشگی مرگ بر منافق به مقابله با شعارهای ضد دولتی دانشجویان پرداختند و سپس به بهانه اینکه دانشجویان معترض می خواهند تجمع شان را به خیابان های اطراف دانشگاه بکشانند و اقدام به برگزاری جشن تولد برای خاتمی بکنند، با چراغ سبز ریاست دانشگاه و حمایت و همراهی نیروهای لباس شخصی و حراست ابتدا درب های اصلی صحن دانشگاه را بستند و سپیس با گاز اشک آور و گاز فلفل به تجمع آرام دانشجویان حمله ور شدند.

دانشجویان واحد مرکزی دانشگاه آزاد تهران قبل از متفرق شدن، از دانشجویان دانشگاه آزاد در سراسر کشور خواستند که به شیوه های مسالمت جویانه به حمایت از تجمعات دانشجوئی دانشگاه آزاد تهران و سایر دانشگاه ها کشور بپردازند و اجازه ندهند که فضای خفقان فعلی در دانشگاه بیشتر ازاین گسترش یابد.

قابل ذکر است که واحد مرکزی دانشگاه آزاد و خیابان های منتهی به آن از روز سه شنبه تا زمان تهیه این گزارش در کنترل کامل ماموران بسیجی و امنیتی بوده به طوری که حتی رفت آمد شهروندان عادی غرب تهران در خیابان های اطراف این دانشگاه نیز مختل شده است.

واکنش ها به حمله بسیجیان
حمله بسیج دانشجوئی با گاز اشک آور و گاز فلفل به تجمع مسالمت آمیز دانشجویان معترض واحد مرکزی دانشگاه آزاد، با پشتیبانی نیروهای لباس شخصی حاضر در محوطه این دانشگاه و با آگاهی و رضایت رئیس دانشگاه، با واکنش اعتراضی گروه ها وتشکل های مختلفی دانشجوئی روبرو شد.

از سوی دیگر برخی منابع معتبر اصلاح طلب نیز با انتشار گزارشات مختلفی از چگونگی برخورد نیروهای بسیج با تجمعات این دانشجویان، این پرسش را مطرح کردند: که چرا باید دانشجویان بسیجی مواد خطرناکی هچون گاز اشک آور ، گاز فلفل و باتوم را در محیط دانشگاه در اختیار داشته باشند و در برخورد با دانشجویان عادی به کار ببرند؟

این منابع همچنین با تشریح بخش دیگری از برخوردهای صورت گرفته با دانشجویان معترض توسط بسیج دانشجوئی و سایر نیروهای خودسر که با آغاز سال تحصیلی در دانشگاه ها پرسه می زنند؛ حمله اخیر به تجمع دانشجویان معترض دانشگاه آزاد تهران را درراستای اجرای دستور اخیر فرمانده کل سپاه پاسداران مبنی بر اینکه بسیج برای برخورد با حرکت های اعتراضی در دانشگاه ها منتظر دستور مافوق نباشد، دانسته اند.

به دنبال اعتراضات اخیر مردمی و حضور پر شور دانشجویان و همچنین آغاز سال تحصیلی و شکل گیری گسترده اعتراضات دانشجوئی در دانشگاه های مختلف تهران و چندین شهر بزرگ دیگر کشور،برخی از مقامات ارشد نظامی حامی احمدی نژاد از جمله فرماندهان سپاه، بسیج و حتی پلیس چندین بار علنا دانشجویان را تهدید به برخودهای تند و خشن کرده اند

سناریوئی که زود کهنه شد

محکومین به اعدام چه کسانی هستند؟
در حالیکه تریبون های رسمی در طول چند روز گذشته خبر از صدور حکم اعدام برای 4 تن از متهمان حوادث بعد از انتخابات داده اند،منابع خبری غیر دولتی با انتشار مستنداتی اعلام کردند این افراد ارتباطی با دستگیرشدگان کودتای انتخاباتی 22 خرداد ندارند و دستگیری آنها به مدت ها پیش از این حوادث بر می گردد.
منابع رسمی خبری دیروز اعلام کردند حامد روحی نژاد که به دلیل ارتباط با یک گروه سلطنتی خارج از کشور دستگیر شده بود،به اتهام ایفای نقش در اعتراضات اخیر مردمی به نفع انجمن پادشاهی محاکمه و به اعدام محکوم شد. پیش از او و در همین ارتباط دستگاه قضائی سه تن دیگر به نام های آرش رحمان پور،ناصر عبد الحسینی و محمد رضا علی زمانی را با همین اتهام محاکمه و به اعدام محکوم کرده است.
به دنبال انتشار این خبرمنابع متعدد و مطلع در داخل و خارج از کشور با انتشار گزارشات مختلفی خبر دادند که دستگیری، محاکمه و حکم صادره برای این 4 نفر هیچ ارتباطی با انتخابات دهمین دوره ریاست جمهوری و حوادث بعد از آن ندارد و اساسا موارد اتهامی آنان که در متن کیفر خواست دومین و چهارمین جلسه دادگاه نمایشی دستگیر شدگان بعد از انتخابات آمده بود بی پایه و اساس بوده چرا که این چهار تن از مدت ها قبل از برگزاری انتخابات در زندان بوده اند.
هرنا، خبرگزاری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران روز گذشته با تائید خبر صدور حکم اعدام برای حامد روحی نژاد که دستگاه قضائی او را به عنوان یکی از دستگیر شدگان بعد از انتخابات معرفی کرده، ضمن انتشار گزارش مفصلی با اشاره به اینکه این افراد در ارتباط با حوادث بعد از انتخابات دستگیر نشده اند، این اقدام دستگاه قضائی و امنیتی را یک سناریو خواند و جزییات آن راتشریح کرد.

اصل قضیه
در بخشی از گزارش مفصل مجموعه فعالان حقوق بشر در این ارتباط آمده است":آنچه که اساس و محور این گزارش است مدعیات سیستم قضایی- امنیتی در خصوص این افراد است که عنوان شده «این افراد متهم[مجرم]به ایفای نقش در خشونت‌های پس از انتخابات هستند»" و همین‌طور «عضویت موثر در گروه‌های محارب» داشته‌اند". اماطی تحقیقات میدانی مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران در این رابطه، محرز شد که اساساً هیچیک از افراد فوق الذکر ارتباطی با خشونت‌هایی که دولت مدعی انجام آن شده و وقایع پس از انتخابات و حتی عضویتی موثر در سازمان‌های مورد اشاره نداشته‌اند."

این گزارش در بخش دیگری با تشریح جزئیات دیگر می افزاید:"انجمن پادشاهی دارای دو پرونده با 11 متهم است که تلاش شده است به موضوع انتخابات ربط داده شوند، این افراد همگی به اتهام محاربه در زندان به سر می برند. پرونده اول دارای 9 متهم است که عنوان شده است از طریق محمدرضا علی زمانی[یکی از چهار محکوم به اعدام]به عنوان سرشاخه به انجمن پادشاهی وصل شده اند. پرونده دوم متهمان انجمن پادشاهی دارای سه متهم است که هویت آنان تا کنون مشخص نشده، دو تن از آنان برادر هستند و اتهام هر سه نفر محاربه است، یکی از افراد این پرونده تنها به دلیل دریافت یک ایمیل انجمن پادشاهی بازداشت و به این اتهام سنگین متهم شده است."

زمان دستگیری محکومین
در مورد زمان و نحوه دستگیری افراد نامبرده هم که با حکم اعدام روبرو شده اند، غیر از ناصر عبدالحسینی که به اتهام ارتباط با سازمان مجاهدین خلق و همزمان با این افراد دستگیر شده است، سه نفر دیگر تقریبا اتهامات مشابه هم داشته و دارای یک پرونده مشترک بوده اند. منابع مختلف از جمله سایت های وابسته به گروه های سلطنت طلب در خصوص دستگیری و ارتباط و عضویت این افراد در انجمن پادشاهی گزارشات مختلفی منتشر کرده اند،اما مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران با توجه به اینکه پیگیر پرونده مربوط به این افراد بوده و حتی در مورد ناپدید شدن رهبر این انجمن [عزت الله فولادوند]در ترکیه نیز خبرها و گزارشات شفافی منتشر کرده است، در مورد زمان دستگیری سه محکوم وابسته به این انجمن پادشاهی می نویسد:در محدوده زمانی 12 تا 14 اردیبهشت ماه سال جاری و دست کم بیش از 40 روز مانده به زمان برگزاری انتخابات دوره دهم ریاست جمهوری، 9 تن که سه فرد مذکور نیز در بین آن‌ها قرار داشتند به دلایل نامشخص توسط نیروهای وزارت اطلاعات بازداشت و به بند 209 منتقل می‌شوند، تا اواخر خردادماه بازجویی این افراد به پایان رسیده بود.اما با شروع اعتراضات گسترده اخیر، دستگاه امنیتی برای اینکه اعتراضات را منتسب به عوامل بیگانه و گروه‌های مسلح معاند نظام کند و احتمالا به دلیل فقدان اسناد در این رابطه با دادن وعده آزادی به افراد فوق الذکر آنها را به بیان اعترافات ناصحیح ترغیب می‌کند. در این گروه نه نفره، دو تن به نام‌های محمدرضا علی زمانی و آرش رحمانی نژاد حاضر به همکاری در این موضوع می‌شوند، بنابراین به همراه سایر متهمانی همچون ناصر عبدالحسینی (متهم ارتباط با سازمان مجاهدین خلق) به مدت یک هفته پیش از برگزاری دادگاه متن و اجرا را با کمک بازجوی خود به کرات در بازداشتگاه تمرین می‌کنند. این افراد پس از اجرای این سناریو و در زمان پایان دادگاه و مراجعت به زندان به گواه شاهدان در خودروی مخصوص زندان حتا اقدام به شادی و خوش‌حالی به دلیل در آستانه آزادی بودن می‌کردند اما با مراجعت به زندان و در یک وعده شکنی به ترتیب احکام اعدام صادر و به آنان ابلاغ می‌شود که از گروه 9 نفره مورد اشاره تا کنون 3 تن این محکومیت را دریافت کرده‌اند."

واکنش ها به احکام صادره

منابع خبری وابسته دولت از جمله خبرگزاری امنیتی فارس و خبرگزاری ایرنا، طی روزهای اخیر و حتی قبل از صدور حکم اعدام برای این چهار متهم قربانی یک سناریوی امنیتی، بر اساس متن کیفر خواست دادگاه علیه آنان و همچنین اعترافات اخذ شده ،ضمن تائید حکم اعدام این افراد، آنان را متهم به داشتن نارنجک های دستی و مواد آتش زا و ایجاد رعب و حشت در بین مردم معترض کرده بودند.
از سوی دیگر تعدادی از حامیان دولت کودتا در مجلس و دستگاه قضائی از جمله فرهاد تجری مخبر کمیته ویژه مجلس و از حامیان نزدیک احمدی نژاد و ستار هدایت خواه عضو فراکسیون انقلاب در مجلس نیز با موضعگیری های مشابهی از عزم دستگاه قضائی برای اجرای حکم اعدام این افراد خبر داده و مدعی شده بودند که اجرای حکم اعدام این چهار تن می تواند آرامش و امنیت را به جامعه باز گرداند.
اما مدیر روابط عمومی دادگستری تهران صدور حکم اعدام برای این چهار متهم را غیر قطعی خواند و یک عضو عضو فراکسیون اقلیت مجلس نیز تاکید کرد که اجرای حکم اعدام این افراد می تواند برای نظام هزینه سنگینی در پی داشته و تبعات آن بر سیاست داخلی و خارجی نظام تاثیر گذار باشد.

کارشناسان سیاسی معتقدند صدور حکم اعدام برای این چهار تن تحت عنوان برخورد با اغتشاشگران اخیر، یک عملیات ایذائی ـ روانی به منظور مقابله با طرفداران جنبش سبز است.این حرکت در عین حال می تواند در جهت اعمال فشار بیشتر بر ده ها تن دیگر از معترضانی تلقی شود که هنوز در بازداشت و در بلاتکلیفی و بی خبری بسر می برند.